Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Poválečný fotbalový klub z Kraslic

Fotbalový klub TJ Tatran Kraslice byl založen už v roce 1945 s názvem S.K., později přejmenován na Čs. Hudební nástroje Kraslice A KONEČNĚ PAK NA TATRAN. Největší slávu zajistili klubu hráči v roce 1947 – 48, kdy hráli I. A třídu a bojovali o postup do divize, K vynikajícím hráčům minulosti patřili Zmatlík, Toupal, Zapletal, Fridrich a Mareš. Také z Kraslic odcházeli hráči do vyšších soutěží, ať to byl například brankář Toulek (do Baníku Svatava)) či Krammer (do Slovanu Kadaň). V roce 1961 byli muži z I. A třídy vyřazeni a také v okresním poháru MČSP se umístili jako poslední. Dorost Tatranu skončil na 3. místě, žáci na 4. místě. O dva roky později se stal oddíl kopané největším oddílem Tatranu. Na hřišti byly zbudovány kabiny a přívod vody. V okresní a krajské soutěži hrála čtyři družstva. V roce 1964 se Tatran stal vítězem II. třídy a postoupil do I. B třídy.

     Když v roce 1970 oslavovaly Kraslice 600. Výročí svého povýšení na město, bylo 2. května odpoledne na hřišti Tatranu sehráno exhibiční utkání v kopané jedenáctky bývalých internacionálů Sparty s výběrem Kraslic. Tím byl vzbuzen silnější zájem o kopanou mezi obyvateli města.

     V roce 1971 byl v Kraslicích utvořen Slavieklub – odbor přátel – a ve spolupráci s MDPM uspořádal 5. června finále žákovské kopané. Čestný výkop provedl zasloužilý mistr sportu František Plánička. Dne 7. listopadu 1971 vzniká v Kraslicích i dívčí kopaná – dívčí jedenáctka TJ Tatran, kterou trénoval Mil. Štěrba. Patronát nad ní měl. n.p. Krajka.

     V roce 1972 se objevuje, ale jen na krátkou dobu, oddíl kopané Roma Kraslice. Tento cikánský oddíl skončil v tabulce III. Třídy kopané na předposledním místě. Od roku 1970 pořádal oddíl kopané Tatranu Memoriál Jana Bartáka bývalého funkcionáře oddílu.     

     K 1. dubnu 1976 došlo ke sloučení oddílů kopané TJ Tatran Kraslice a TJ Rudné doly Tisová. Od tohoto data nese TJ název Rudné doly Kraslice. Počet členů se zvýšil na 280. V té době měl oddíl kopané v soutěžích devět družstev. V roce 1976 získala TJ titul „vzorná“ a byla jako druhá v Západočeském kraji a první v okrese Sokolov nositelkou tohoto titulu. Také její mládežnické kolektivy nesly název „Vzorný kolektiv mládeže“.

 

 

Zdroj: Václav Kotěšovec - Kraslická kronika

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37240
Tento měsíc: 188 | Tento týden: 63 | Tento den: 21

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x