Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Cyril Horák - Ostrovský fotbalový veterán a pamětník

Setkání s fotbalovým veteránem Cyrilem Horákem z Ostrova, kterému bude již 77 let, pro mě byl neskutečný zážitek. Příjemné posezení, poutavé fotbalové vyprávění naplněné pozitivní energií, a hlavně starý cestovní kufr naplněný po okraj vzpomínkami na jeho fotbalovou kariéru. Už teď se můžete těšit na další a další fotbalové příběhy, spojené s osobním vyprávěním.

 

„Moje fotbalové začátky jsou spojené s Moravou. Už v 16 letech jsem hrál za mužský A tým Slavoj Mikulov 1. A třídu. Hrál jsem levého beka a tento post mě prakticky provázel celý můj aktivní fotbalový život.

     V roce 1964 jsem narukoval na vojnu, a to nejprve do sportovního vojenského střediska do Vejprt. Zde jsem hrál asi 2 měsíce jako bažant za Vejprty. Následně potom jsem prošel několika výběry a dostal se do Ostrova, kde jsem začal hrát fotbal za RH Ostrov, který vedl jako hlavní trenér Karel Titl. V roce 1964 hrál tento vojenský tým 1. A třídu, ale díky reorganizaci se nám podařilo po skončení ročníku 1964 – 1965 postoupit do krajského přeboru z 3 místa.  Ten jsme v sezóně 1965 – 1966 vyhráli před týmem TJ Stará Role o 3 body a postoupili tak do divize. V krajském přeboru jsme si zahráli třeba s týmem ze Sušice, Chebu, Mariánských Lázní, nebo s B týmem Škody Plzeň.

     Po skončení vojny jsem se vrátil na Moravu a začal pracovat v podniku OSP Břeclav. Přesto mě to po celou tu dobu táhlo zpět do Ostrova, který jsem si zamiloval. Po půl roce jsem tedy na podniku řekl, že tady musím skončit a následovat budoucí manželku do Ostrova. Tato malá neškodná lež mi tak dopomohla k tomu, že jsem se v roce 1967 vrátil a ve fotbalu jsem zase pokračoval.  V Ostrově jsem nastoupil do podniku ZMA Mechanizace na stavební úsek. Patřili jsme v té době pod Uranové doly Příbram. Podnik měl také své fotbalové mužstvo a já jsem tak odehrál spoustu podnikových zápasů a turnajů nejen v České republice, ale také v zahraničí.

V roce 1966 po ukončení sezóny byl zrušen vojenský fotbalový klub RH Ostrov, který si vybojoval postup do divize. Došlo tedy ke sloučení tohoto klubu s týmem Škoda Ostrov, který v té době hrál okresní přebor, a sloučením tak převzal divizní soutěž.  Pro přetlak hráčů byl tedy vytvořen ještě B tým, který zahájil svoji fotbalovou pouť v 1. A třídě. Trenérem A týmu Škody Ostrov se stal opět Karel Til, který myslím ještě odtrénoval 3 roky, a potom s trénováním přestal.

       Na mé fotbalové roky strávené v Ostrově vzpomínám velmi rád. Zažil jsem spoustu fotbalových příběhů a získal hodně kamarádů. S aktivním fotbalem v Ostrově jsem skončil v roce 1980. Krátce na to za mnou přišlo vedení fotbalu z Abertam a přemlouvali mě, jestli bych nechtěl hrát za AZ Abertamy. Nakonec jsem se přemluvit nechal a vzal sebou ještě 4 fotbalisty.  V následující sezóně jsme postoupili z okresního přeboru do 1. B třídy. V Abertamech jsem vydržel hrát fotbal dalších 6 let a svoji aktivní hráčskou fotbalovou pouť jsem ukončil po dvou letech jako hrající trenér v Květnové.

      Jak jsem již zmínil, fotbalových příběhů mám spoustu. Velmi rád Vám je na stránkách Zapomenutý fotbal převyprávím.“

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37193
Tento měsíc: 171 | Tento týden: 40 | Tento den: 1

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x