Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Vzpomínka na klub TJ Sokol Valeč

Historie Valečského fotbalu, zanesená v obecní kronice

"V roce 1988 oslavila TJ Sokolo Valeč – oddíl kopané 20 let své existence. Stalo se tak na slavnostním setkání současných i bývalých zasloužilých členů a příznivců, na sále Jednoty, kde bylo připraveno pohoštění a členům předány upomínkové předměty – porcelánový kopací míč a plakety. V slavnostním projevu byla shrnuta činnost za uplynulých 20 let a já z něj zapisuji:

TJ Valeč vznikla z iniciativy Jaroslava Tichého, k němuž se přidala skupina nadšenců. První výbor pracoval ve složení: J. Tichý – předseda, R. Nouzák – pokladním, St. Stoklasa – hospodář a členové Oldřich Zušťák a Jiří Škubal. Velký příznivec a sponzor byl Dolejší, vedoucí HS Vrbice. Oddílovou základnu dále tvořili hráči Jánoško Štefan, Truhlík Mir., Tichý Josef, Kučera Antonín, Dedecius Václav, Blecha Otakar, Günter Karel, Hárovník Ant., Janči Ladislav, Řehákové Václav a Rudolf, Šmiedhamer Miloš, Trnka Josef, Lafata Stan. ml., Smolík Václav.

Tento kádr nastoupil 28.8.1968 ke svému prvnímu mistrovskému utkání IV. třídy v Bečově a prohrál 2:4. Další utkání se hrálo doma se Sokolem Kosmová a vítězství 9:1 zahájilo serii zápasů bez prohry roč. 1969 – 69 a následující postup do III. třídy.

V následujícím roce byla hráčská základna rozšířena o výborné hráče: učitele Stan. Krejčího a Václava dederu, Švancaru, nejlepšího brankáře okresu Václava Černého a bratra K. Güntera zvaného „Borovička Pepík“. Během let přicházeli další členové, kteří dobře zapadli do rozjetého kolektivu: Lafata Jiří, Nouzák Fr., Valchář Fr., Kubař Josef, Jaroslav, Stanislav a Vladimír Krejcarové, Klus Jaroslav, Střeska Josef, Michel Fr. Pěnkava Stan., Oláh Emil, Idnoško Pavel a další.

V roce 1973 opouští oddíl předesda Jar. Tichý, stěhuje se s rodinou do Rožmitálu, kde v roce 1974 nečekaně umírá. Následuje období útlumu a chaosu v činnosti TJ, včetně špatných výsledků na hřišti. Mění se předsedové, výbor, a práce nemá žádný systém a řád. Obrat k lepšímu začíná na sklonku roku 1975, kdy je zvolen za předsedu St. Pěnkava, stabilizuje se výbor i činnost TJ.

V roce 1978 přichází období renesance a vzestup výkonnosti. Mužstvo vyhrává skupinu a v r. 1980 postupuje do okresního přeboru. Na tomto úspěchu se podílela sestava: Švancar, Řehák R., Lafata J., Jánoška P., Michel, Pěnkava St. Ml., Střeska Jar., Valchař Fr., Lafata St, Klus Jos., Orlický Jan. Po postupu do okr. kola přestupují do oddílu nejlepší hráči z okolních mužstev: Lukáš, Houdek, Heidenreich. V okresním kole se však mužstvo neudrželo a opět sestupuje. Do oddílu přichází noví mladí hráči: Moravec, Žďárský, Jánoškové Pepík a Milan, Střeska Libor, Poživil Mir., Házovník, Svěrák, Valchař Pavel a další.

V r. 84 mužstvo opět postupuje do II. skupiny a hned ten rok se umisťuje na nečekaném 4. místě. V dalším roce odchází někteří kádrový hráči, mladí na vojnu a mužstvo opět sestupuje. Po návratu mladých z vojny výkonnost stoupla a v r. 1987 se mužstvo Valče opět vrací do nově vzniklé II. skupiny, kde hraje důstojnou roli dodnes. Mimo A mužstva bylo založeno též žákovské mužstvo, které úspěšně působí ve IV. tř. okr. přeboru a postupně v okr. souteži dorostenců.

TJ si vybudovala vlastní travnaté hřiště za pomoci stát. statku a MNV, kabiny, hřiště na tenis a volejbal."

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37240
Tento měsíc: 188 | Tento týden: 63 | Tento den: 21

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x