Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Fotbalové vyprávění Franze Achtnera

Franz Achtner (15. 4. 1920 – 25. 1. 2011) se narodil a vyrůstal v krušnohorském Nejdku. Dne 3. 12. 1945 opustil s rodinou město ještě před nuceným odsunem. Trvale se usadil v německém Iller-tissenu.

„S židovskými rodinami, které žily v Nejdku až do roku 1938, jsem měl jen málo kontaktů. Výjimkou byl Heinz Henisch, který byl ve stejném věku jako my kluci. Heinz byl dokonce brankářem druhého mužstva školáků organizovaných v ATUS-Sportverein (Arbeiter-Turn und Sportverein, Dělnickém tělovýchovném spolku). Nebyl žádným vynikajícím brankářem. Do branky ho stavěli jen proto, že vlastnil míč, se kterým směli ostatní hoši hrát kopanou. Heinz byl také lépe živen, a tak svou urostlou postavou lépe vyplnil branku. Také si vzhledem ke svému lepšímu původu mohl dovolit opatřit předepsaný brankářský dres. V dubnu 1933 se konalo fotbalové utkání mezi prvním a druhým žákovským mužstvem. Hoši z prvního mužstva byli ovšem o dva roky starší, a proto silnější. I tak však byl výsledek utkání v nepoměru k jejich stáří. První mužstvo zvítězilo poměrem 9:0! Heinz potom s humorem jemu vlastním připustil, že to byl on v brance, kdo zavinil tak vysokou porážku“.

Poznámka překladatele ing. Miroslava Holečka: Heinz Henisch to v knize První tanec v Karlových Varech, str. 36, líčí poněkud jinak. Kniha je k dostání v infocentru v Nejdku.

Zdroj: Krušnohorský luft/Herzgebirge

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37240
Tento měsíc: 188 | Tento týden: 63 | Tento den: 21

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x