Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Nášivka, která vydržela na fotbalových dresech pouze jedno utkání

Tým Zapomenutý fotbal posílil fotbalový nadšenec a amatérský badatel Ruda Káva z Teplé. Mám z toho obrovskou radost a je mi ctí s Tebou Rudo spolupracovat. První příběh, který Ruda přinesl, a bude určitě zajímavé tento příběh zcela poskládat, se týká údajného vojenského fotbalového klubu a nášivky z Teplé, kterou má ve své sbírce. Dle jeho zjištění vznikl na přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století v tomto městě vojenský fotbalový klub TJ Teplá. Klub si nechal vytvořit nášivku a s touto na dresech sehrál své první fotbalové utkání. Po utkání navštívil posádku neustanovený vojenský důstojník, který přikázal nášivky z dresů okamžitě odstranit. Údajným důvodem bylo to, že je na nášivce vyobrazené letadlo a radar.

      Nedokážu posoudit, zda se vyobrazením letadla a radaru jednalo o prozrazení nějakého vojenského tajemství té doby, ale jak je známo, tak od roku 1969 sídlil v Teplé 55. radiotechnický prapor (VÚ 3633). Byla zde dislokována velitelská rota a dále radiotechnický uzel a dvě radiotechnické hlásky. Prapor byl součástí 3. divize PVOS. V roce 1977 byl prapor přesídlen na Kříženec u Plané u Mariánských Lázní.

      Základem toho příběhu a velká zajímavost je ale to, že uvedená nášivka na dresech vydržela pouze jedno fotbalové utkání. Ruda dále bádá a pátrá po dalších informacích, a tak se možná ještě dočkáme dalšího upřesnění.

 

 

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37240
Tento měsíc: 188 | Tento týden: 63 | Tento den: 21

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x