Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

V Itálii nazvali náš klub SQUADRA PICCOLA – družstvo klučíků

Dorostenci karlovarské Slavie skončili v juniorské lize ČSSR, v ročníku 1965 – 1966, na čestném druhém místě. To je oprávnilo k zájezdu do ciziny. Byla to Itálie. Ve dnech 24.6. – 7.7. 1966 se účastnil dorost v Santa Croce mezinárodního turnaje juniorů. Zájezdu se účastnilo 16 závodníků: Bojčuk, Hájek, Brusický, Vondrys, Pavel a Petr Divišovi, Rubeš, Schimon, Sochor, Kmoch, Podolka, Florián, Jeníček, Šipoš, Jiša a Biebl. Dále vedoucí výpravy dr. Palm, pak předseda komise mládeže J. Krejčík, lékař dr. Jankovský a trenér. Před odjezdem neměl vedoucí zájezdu k dispozici propozice turnaje a proto až v Itálii se zjistilo, že nejde o turnaj dorostenců, ale o turnaj juniorů v této věkové kategorii:

1944 – 1949, dále 3 závodníci mohli být ve věku až s datem narození 1942.

 

Startovala tato družstva:

  1. AC Fiorentina
  2. FC Pizza
  3. vybraná jedenáctka juniorů Lodž – Varšava, která sem byla nominována místo původně ohlášené jedenáctce juniorů Bulharska, a která se měla původně účastnit turnaje mužů v Livornu
  4. dorost Slavie Karlovy Vary

Turnaj byl vylosován již dřivě před příjezdem systémem:

Slavia Karlovy Vary – AC Fiorentina

FC Pizza – Lodž

Finále o 1. – 2. místo

Poražení o 3. – 4. místo

Konečná tabulka turnaje:

  1. FC Pizza
  2. Slavia Karlovy Vary
  3. AC Fiorentina
  4. Lodž

Hrálo se 2 x 45 minut. Při nerozhodném výsledku se nastavovalo 2 x 15 minut. Dále mělo být 6 pokutových kopů a pak los. Střídat se mohl jeden hráč v poli pouze v 1. poločase, brankář po celý zápas. Hrálo se večer v Santa Croce při umělém osvětlení. Výkop byl oficielně ve 21.30, začínalo se však v cca 22.15 až 22.30.

Věková hranice, hra při umělém osvětlení, pozdní začátek zápasů, aklimatizace a velmi straničtí, slabí rozhodčí, kteří připouštěli hru velmi tvrdou a ostrou, to byly momenty, které mluvily proti nám.

Výsledky za tohoto stavu jsou velmi cenné a byly komentovány v superlativech v tisku.

Slavia Karlovy Vary – AC Fiorentina  1:0 (branka ve 34. minutě II. poločasu Petr Diviš)

Finále:  FC Pizza – Slavia Karlovy Vary  0:0

Nastavený čas 2 x 15 minut. V 6. minutě druhého prodloužení vsítila Pizza branku a zvítězila 1:0. Naši branku rozhodčí neuznal a navíc odpustil Pizze nejméně dvě penalty.

Za družstvo Fiorentiny startovala celá řada juniorů z turnaje ve Viareggi (Taccheti, Baldini a další). Před zápasy byly hrány hymny, turnaj měl velmi slavnostní průběh, velkou propagaci a velkou odezvu v tisku i na veřejnosti. Santa Croce má 15 tisíc obyvatel, na zápasy chodilo asi 2 tisíce diváků, největší návštěva byla na zápas AC Fiorentina – Slavia Karlovy Vary, asi 2 500 diváků.

V Santa Croce má náš fotbal dobrý zvuk, protože v 1. ročníku zde byli junioři Bohemians Praha, kteří zde nechali velmi dobrý zvuk a skončili rovněž na druhém místě, zase za Pizzou.

 

 

   

 

 

Galerie k článku

Santa Croce Santa Croce Santa Croce Santa Croce Santa Croce Santa Croce

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37187
Tento měsíc: 170 | Tento týden: 41 | Tento den: 3

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x