Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Dynamo Karlovy Vary hostilo v roce 1957 reprezentační tým Sýrie

Koncem srpna v roce 1957 sehrálo Dynamo Karlovy Vary (FC Slavia Karlovy Vary), přátelské utkání s reprezentačním týmem Sýrie na již neexistujícím fotbalovém hřišti Pod Pivovarem. Celý zápas si tak teď můžete připomenout v dobovém článku.

S representanty Syrie jen 1:1

Letošní fotbalová sezóna je skutečně bohatá na mezinárodní zápasy. Národní mužstvo Syrie hostovalo za svého zájezdu v Evropě také v Karlových Varech. Na hře je patrna maďarská fotbalová škola. Dynamo hrálo opět bez systému. Zbytečné záludnosti nikomu neposlouží. Slabá návštěva na utkání.

Po nedělní hubené remise se Slavojem České Budějovice se všeobecně očekávalo, že pondělním mezinárodním střetnutím s representanty Syrie zahraje mužstvo Dynama lepší hru a dosáhne příznivého výsledku. Porážka Syrie v Plzni 0:6 mluvila jasně ve prospěch domácích. Ti však nejen neukázali zlepšený výkon, ale chvílemi byli vyvedeni z míry rychle a obětavě hrajícími hosty, kteří předčili dynamovce v souhře i v účelnosti akcí. A co hlavního, dokázali si vytvořit příznivé střelecké postavení a tvrdě vypálit na branku. Staněk měl možnost ukázat svůj postřeh, zatím co na branku Kanafaniho vypálili domácí útočníci za celý zápas tři nebezpečné rány (Mrtka, Hönig a A. Honomichl). Oba obránci domácích mnohdy nestačili na hbité útočníky soupeře, ze zálohy snese kritické měřítko jediný Matějček, chvílemi uspokojil Koller.

O útoku kriticky

Hra útoku je nejvážnějším problémem pro další zápasy. Titíž hráči (až na A. Honomichla) se zaskvěli v zápase s Motorletem před třemi týdny, od té dony však jsme od nich neviděli kloudnou akci. Útoku chybí dnes hráč, který by tuto řadu tmelil, rozděloval dobře míče a myslel za zbývající čtyři. Hraje-li na křídle Zikmunda, nedostane často dlouhé minuty přihrávku. Jakmile něco zkazí, přestane se na něho hrát. Stane-li na jeho místo A. Honomichl, hraje se zase většinou po levé straně a tam často nikdo není, protože tento hráč před brankou přebíhá většinou do středu hřiště. Feureisl v dnešní formě má co dělat sám se sebou a nelze na něj spoléhat tak, jako loni. Hönig je beze sporu hráčem vysokých kvalit, nedává však po celý čas do hry vše, co kolektiv potřebuje. Karhan na pravém křídle uhraje své jen tehdy, když není přísně střežen a má-li volnější prostor k akci. Zbývá Mrtka. To je snad nejužitečnější hráč útoku v poslední době. Co je však platné jeho dření po celém hřišti, když často školácky zahodí míč nepřesnou přihrávkou a ke střele mu obyčejně chybí dostatek síly. A ty zbytečně nečisté zákroky, spojené mnohdy s „divadlem“ pro oko diváka. To je opravdu nedůstojné hráče II. ligy. Celému útoku chybí důsledné uplatňování křídelní hry, nebo jiného útočného systému, který by však všichni hráči přísně praktikovali. Zatím hrají po většině živelně, podle toho, co jim soupeř dovolí a jak která akce vyjde. To je na jedno z předních mužstev II. ligy příliš málo. Taktické prvky moderní kopané lze všechny hráče při dobré vůli naučit, nedostatky lze odstranit.

Krátce k utkání

V zápase se Syrií se domácí od začátku nedokázali prosadit. Hosté se postupně rozehrávali a po vedoucí brance se „chytili“. Dosáhl ji ve 33. min. hry Musza, který po souhře s Gaseiem a Juszufem, vypálil tvrdou střelu, kterou Kotlář srazil bezmocnému Staňkovi do sítě. Od té chvíle nabyli hosté převahy a Staněk schytal několik těžkých střel Avadisze, Muszy a Gasela. Dynamu se podařilo vyrovnav 55.min. A.  Honomichlem, který unikl obránci a umístil pěknou střelu pod břevno. Pak se už nic na výsledku nezměnilo. Za zmínku však stojí, že konec zápasu se změnil ve vzájemné strkání a okopávání, za které se v našich soutěžních zápasech vylučuje. Rozhodčí Zajíček z Prahy posuzoval tyto zákroky celkem benevolentně. Zápas navštívilo asi 1500 diváků. Poločas byl 1:0 ve prospěch hostů.

 

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37192
Tento měsíc: 171 | Tento týden: 43 | Tento den: 5

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x