Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Informace komise pro historii a statistiku KFS Karlovy Vary

Ve městech a na vesnicích se slaví různá výročí a je to vždy velká sláva. No a my fandové fotbalu nezůstáváme pozadu a slavíme také své velké dny.  Ať už se jedná o Memoriál, výročí k založení fotbalového klubu, nebo výročí v rámci vzniku fotbalu v té dané lokalitě, je to vždy velká událost pro celou místní fotbalovou obec. Každý patriot a fanoušek tělem a duší by měl znát historii svého klubu, protože teprve potom je ta sounáležitost a náklonnost ke klubu daleko silnější. Tam, kde kluby nemají zmapovanou svoji historii, nebo se o ni tolik nezajímají, ochuzují tím ostatní o historické události a příběhy ze života lidí, kteří se v dávné minulosti fotbalu s láskou věnovali. Je na místě tak s respektem navázat na prvorepublikový fotbal a jeho kluby, protože v mnoha městech a vesnicích je to právě ta doba, kdy tam fotbal vznikal. Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu navazuje na tyto stránky, a v úzké spolupráci se Zapomenutým fotbalem, Vás bude i nadále pravidelně seznamovat s novinkami z historie fotbalu v našem regionu. Obsah stránek sdílejte mezi sebou, pište nám, volejte a podělte se s námi s Vašimi nápady a historickými fotbalovými úlovky. Už teď se můžeme pochlubit tím, že „V říjnu roku 2024 budeme v expozici Muzea Karlovy Vary, p. o. Karlovarského kraje prezentovat výstavu Zapomenutý fotbal na Karlovarsku (1909 – 1970). Hlavním cílem chystané výstavy je připomenout sportovní historii, prezentovanou fotbalem, sportem, který od počátku 20. století postupně získával na masové popularitě. Jelikož se většina pozornosti historiků a novinářů zaměřuje „logicky“ na fotbal ve vnitrozemí Čech a Moravy, pozornost se málokdy upínala na pohraniční oblasti, v kterých fotbalové kluby kvetly neméně.

Chtěli bychom tímto počinem zaplnit jedno z bílých míst lokální historie sportu, tedy úplné počátky tohoto sportu a meziválečné období, které širší veřejnosti není téměř vůbec známé. Také poválečné znovuobnovení soutěží a vytvoření zcela nových klubů je zvláštním fenoménem, kdy kromě výjimek oproti zažitým klubům vznikaly kluby zcela nové, bez návaznosti na předchozí německou fotbalovou tradici.

Výstava se v jedné rovině bude snažit ukázat mohutný rozpuk fotbalové vášně, vznik četných lokálních německých sportovních klubů, a také bohatý fotbalový život, který se v kraji rozmohl zejména v meziválečném období. Zároveň představí český fotbal, který se objevil již ve 20. letech 20. století, ale naplno se v kraji rozehrál po válce. Kromě významných fotbalových klubů, sportovních úspěchů a statistik chceme na panelech také ukázat znaky mužstev, a to ve formě historických odznaků. Odznaky budou vystaveny ve vitrínách opatřených lupou, zároveň bychom obsah panelů a odznaky prezentovali ve výstavním katalogu/publikaci. Rádi bychom doplnili výstavu jednak dochovanou fotbalovou výstrojí (míče, kopačky, lékařská brašna etc.), tak i trofejemi, převážně spjatými s regionem (poháry), ale třeba i vlaječkami mezistátních zápasů z let 1920–1975. Dalším doprovodným materiálem by se mohla stát sbírka satirických kreseb s fotbalovou tematikou z meziválečného období nebo soubory různých fotografií a nahrávek z daného období.

Součástí výstavy by se mělo stát také představení tří osobností karlovarského fotbalu – jedné německé a dvou českých, abychom přiblížili i osobní osudy jinak kolektivního sportu. Nejvýznamnější postavou poválečného fotbalu je bezesporu Jiří Feureisl. Fotbalista, který patřil druholigovému klubu Dynamo Karlovy Vary, jako jediný hráč z druhé ligy nastoupil také na mistrovství světa ve Švédsku roku 1958. Další významný fotbalista, kterého bychom výstavou rádi postavili do světla muzejních reflektorů, je brankář Miroslav Vydra, který rovněž hrával za karlovarské Dynamo, ale také za prvoligové Kladno a po emigraci po okupaci Československa v SRN. Osobnost německého fotbalu z Karlovarska bude upřesněna.

Co se týče prezentace německého fotbalu, jeho odkaz patří k historii našeho kraje, i když se jedná o fenomén mnohem méně reflektovaný a zaznamenávaný, na rozdíl od vnitrozemských českých a moravských fotbalových klubů a soutěží. Situace v německém pohraničí byla národnostně komplikovaná, česko-německé vztahy se často projevovaly a proměňovaly i ve fotbale, buď třeba bojkotem národnostně odlišných celků, nebo naopak vzájemnými přátelskými zápasy. Důležitým faktorem zapomnění se stalo období poválečné, v němž se mělo vše německé vytěsnit, ostrý český nacionalismus po válce znemožnil uchovat i jiné hodnoty našich Němců, než jen vzpomínky na slavné fotbalové časy.“

 

Předseda komise pro historii a statistiku KFS

Jaroslav Hladík

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37414
Tento měsíc: 292 | Tento týden: 42 | Tento den: 3

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x