Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Dávná historie fotbalového města Cheb

     Kdo ještě nečetl knihu „Šestnáct sezón v lize“ pojednávající o vzniku a historii slavného chebského klubu RH Cheb, tak dělá chybu.  Čtením a listováním v knize se ponoříte do nevšední historie klubu, který od padesátých let minulého století šel krok po kroku, aby se nakonec v roce 1979 pod vedením trenéra Jiřího Lopaty dostal do 1. československé ligy. V té době se klub stal nejmenším ligovým městem.

     Historie fotbalu v Chebu má ale své dávné kořeny již v době před první světovou válkou, až do začátku té druhé světové války, kdy ve městě vznikaly fotbalové kluby jako na běžícím pásu. Vzpomeňme si na německé fotbalové kluby FK Condor Eger, DSV Eger, ASK Eger, DSB Eger, DSC Eger, FK/FC Eger, NSTG Eger, nebo LSV Eger. V soutěžní sezóně 1919/1920 si třeba tým DSV Eger zahrál Župu Západ – West Gau, kde se potkal s týmy DFC Graslitz (Kraslice), DFK Sparta Karlsbad (Karlovy Vary) a FK Marienbad (Mariánské Lázně). V následující sezóně 1920/1921 si DSV Eger zahrál mistrovství 1. třídy – Meisterschaft I. Klasse, kde se potkal například ještě s týmy DSK Fischern (Karlovy Vary – Rybáře) a DSK Falkenau (Sokolov). V té samé sezóně se už objevuje další tým z Chebu, a to FK Eger, který hraje mistrovství II. třídy v okrsku Cheb, kde si to rozdává s DSV Asch (Aš), DFK Tachau (Tachov), SK Königsberg (Kynšperk nad Ohří), DFC Plan (Planá) a SK Franzensbad (Františkovy Lázně). V soutěžní sezóně 1925/1926 se ve vyšší soutěži objevuje další z chebských fotbalových klubů, a to DSB Eger, který motá hlavu třeba i DSK Neudek (Nejdek). Tyto tři chebské kluby se nakonec potkávají i v jedné ze soutěží té doby, a to je opět Župa Západ – West Gau, kde mezi sebou po několik sezón odehrávají spoustu zajímavých zápasů.

     Po skončení 2. světové války se v Chebu nic nemění a fotbal se v tomto městě hraje snad úplně všude. Například v roce 1952 hraje v Krajském přeboru tým RH Cheb a Eska Cheb. Okresní přebor kopané v Chebu v témže roce byl dokonce rozdělen na dvě skupiny. Ve skupině „A“ hráli Železničáři Cheb, Eska Cheb B a Práce Cheb. Ve skupině „B“ hrálo dokonce sedm týmů z deseti, a to RH Cheb B, SKP Cheb, RH Cheb SNB, Železničáři Cheb B, Slovan Cheb, Pivovary Cheb a SVS Cheb. V tomto složení se hrála „doslova“ městská chebská soutěž.    

     V současné době hrají ve městě Cheb fotbal pouze dva kluby, a to FK Hvězda Cheb a FC Cheb. Nezbývá nám tedy, než zavzpomínat na ty doby, kdy nad Chebem svítilo daleko více kožených sluncí.

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37411
Tento měsíc: 291 | Tento týden: 42 | Tento den: 5

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x