Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

V rámci oslav Dne horníků v roce 1956 sehrál Baník Sokolov fotbalové utkání s týmem Oberligy NDR

Prestižní fotbalová utkání před velkou návštěvou a se zahraničními ligovými týmy se nehrála jen na hřišti Dynama v Karlových Varech, ale také v Sokolově. V neděli 9. září 1956 se od 15.00 hodin odehrálo na hřišti Emila Zátopka, v rámci oslav Dne horníků, fotbalové utkání s týmem Oberligy Německé demokratické republiky.

„Celkem 7 000 diváků se sešlo v neděli odpoledne za bariérami stadionu Baník Sokolov, aby zhlédlo přátelské mezinárodní utkání v kopané. V rámci Dne horníků hostil sokolovský Baník celek účastníka ligy NDR Aktivist Berlín. Výsledek byl očekáván s velkým zájmem, zvláště po sobotním vítězství Baníku nad Spartakem Strakonice v poměru 4:0, v dalším mistrovském utkání divise.

     A první poločas nasvědčoval, že i tentokrát budou příznivci s výsledkem spokojeni. I když Aktivist Berlin je dobrým celkem, zůstávala hra v prvním poločase vyrovnaná a až do 41. minuty bez branek. V té době se dostal k brankové příležitosti Manfred Kazda a Baník vede 1:0.

    Také začátek druhého poločasu byl pro Baník příznivý. Ale pak přišla kritická 10. minuta druhé půle, která přinesla vyrovnávací branku, stupňující se bojovnost hostí a příznaky unavenosti hráčů Baníku, kteří nastupovali během 24 hodin k druhému a těžkému utkání, vsítil Aktivist Berlin ještě další tři branky. O výsledek se dělí Pietrzak dvěmi brankami, Weitz a Lemanczyk po jedné. Rozhodčí Skála řídil utkání dobře, a i když zápas neskončil pro domácí vítězně, přinesl divákům pěknou podívanou. Největší radost z utkání však přináší sama návštěva, která ani v Karlových Varech na utkání kopané nebyla překonána. A pokud nebude nový stadion, asi těžko k překonání dojde.“

Jediné, s čím mám v tomto dobovém článku problém, je to, že v roce 1956 nehrál Oberligu v NDR žádný tým s názvem Aktivist Berlin. Je možné, že pisatele zmátl název tohoto klubu, který se uváděl někdy i jako SC Aktivist B-S.. Je tedy pravděpodobné, že k písmenu B jednoduše přiřadil název Berlin.

     Podnikové sportovní kluby byly do roku 1957 organizovány ve sportovním svazku Aktivist. V Aktivistech BSG trénovali především sportovci z těžebních společností, které jako sponzorské firmy převzaly financování Aktivistů BSG.

     Ihned po založení SC Aktivist byl do sportovního klubu delegován také první fotbalový tým mužů. Ten byl zakládajícím členem Oberligy NDR, a vždy v ní končil s umístěním ve středu tabulky. V sezóně 1956 dosáhl tým, hrající na Glück-Auf-Stadion pod vedením Martina Schwendlera, největšího úspěchu ve své klubové historii, a stal se vicemistrem NDR za prvním týmem konečné tabulky SC Wismut Karl-Marx-Stadt.

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37411
Tento měsíc: 291 | Tento týden: 42 | Tento den: 5

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x