Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Slavný maďarský fotbalový klub Újpesti Dózsa S.C. sehrál v roce 1959 v Chebu přátelské utkání

 „Hra začala v prudkém tempu, přestože slunce ještě nemilosrdně hřálo. Za velkého náporu domácích získává Landa po samostatném úniku první branku a vedení Rudé hvězdě. V 6. minutě je to opět Landa. Střílí trestný kop z hranice trestného území. Jeho prudkou přízemní ránu zneškodňuje Szilágyi nádherným zákrokem. Domácí se usadili na polovině hostí. Ve 26. minutě pěkná přihrávka Chlumeckého na Cahajdu znamená druhou branku. Pět minut před koncem poločasu ze shluku před brankou zvyšuje Pasecký na 3:0. Zdá se, že o utkání je již rozhodnuto. Pod tímto dojmem nastupují domácí po změně stran do dalšího boje. Hosté však krátkými a rychlými přihrávkami udávají tón hře. Zdánlivě ztracené utkání dokázali vyhrát brankami Wigha, Janesze (2 branky) a Puskase. Dokázali během prvních deseti minut vyrovnat a ve 26 minutě dát vítěznou branku.

 

 

 

Sestava RH Cheb:

Petr – Haslinger, Durčák, Altmann – Řezník, Kalina, Chlumecký, Pasecký, Cahajda, Landa, David

Sestava Újpesti Dózsa SC:

Szilagyi – Repasz, Molnár, Horváth – Odry, Potrocky – Wigh, Lukasz, Janecz, Puskas, Matinecz

Zápas řídil objektivně Chudík, na pomezí asistovali Korelus a Klíma. Tři tisíce diváků vidělo dva rozdílné poločasy, s prvním spokojeni, o druhém se to již říci samozřejmě nedá. Rudá hvězda promarnila opět jednu příležitost dokázat, že patří k našim nejlepším krajovým fotbalovým oddílům. Poločas 3:0!!“

 

Poločasový výsledek 3:0 pro RH Cheb proti tak silnému týmu, kterým v té době maďarský klub disponoval, mě opravdu překvapil. Tak jsem začal bádat a zaujal mě názor, který jsem si přečetl v knize „Šestnáct sezón v lize“, která pojednává o historii a vzniku klubu RH Cheb. Na straně 49 se kniha tomuto zápasu věnuje v několika větách. Zaznělo tam mimo jiné také: „Je možné, že v Chebu Dósza nenastoupila v nejsilnější sestavě“, a tak jsem začal pátrat, v jaké tedy sestavě maďarský klub vůbec nastoupil.

V roce 1958 nastupoval v maďarské lize:

Török, Várhidi, Sóvári, Györvári, Szini, Borsányi, Nagy, Göröcs, Kuharszki, Szusza, Bencsics

V roce 1959 nastupoval v maďarské lize:

Török, Petrivics, Várhidi, Györvári, Szini, Borsányi, Nagy, Göröcs, Szusza, Kuharszki, Tóth

V roce 1960 nastupoval v maďarské lize:

Török, Rajna, Várhidi, Györvári, Szini, Borsányi, Kuharszki, Göröcs, Pataki, Halápi, Tóth

Porovnáním těchto opakujících se zvýrazněných jmen v průběhu tří let, se soupiskou maďarského klubu v zápase s RH Cheb, jsem nenašel jedinou shodu, a to ani u jmen, která v těchto třech ročnících zvýrazněna nebyla. Nabízí se tedy vysvětlení, že tento slavný maďarský klub opravdu vyslal k tomuto utkání svůj rezervní tým. To samozřejmě ale v žádném případě nesnižuje tu skutečnost, že se maďarský klub Újpesti Dózsa S.C. rozhodl dne 12. července 1959 v Chebu hrát a vyslal k přátelskému zápasu jeden ze svých fotbalových týmů.

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37349
Tento měsíc: 285 | Tento týden: 121 | Tento den: 9

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x