Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Malá vzpomínka na fotbalový klub DSK Neudek

Fotbal se začal hrát ve městě Neudek (Nejdek) již v roce 1907, pouze však v jakémsi kroužku a začátky mladíci neměli vůbec lehké. Chyběli jim peníze na provoz týmu, scházeli peníze na cestování za zápasy a o kvalitním hřišti nemohla být ani řeč. Aby toho nebylo málo, do činnosti tohoto kroužku zasáhli odchody hráčů za prací mimo Neudek, ale hlavně činnost přerušila 1. světová válka, ve které zemřelo několik místních fotbalistů. Po skončení této války musel tedy fotbal začínat úplně od nuly. S místním elektrárenským rozvodným závodem se fotbalisté domluvili na pronájmu hřiště, ze kterého jim odevzdávali sklizené seno, které firma potřebovala pro své volské spřežení. Tak tedy byl v roce 1919 ve městě Neudek založen oficiálně první fotbalový klub s názvem DSK Neudek, který první rok své činnosti prožil v tzv. ochraně svazu.

     V dalším roce začal již nastupovat ve II. třídě mistrovství. V tomto roce byl ve městě založen další fotbalový klub, a to ATUS Neudek (Arbeiter Turn – und Sportverband - Dělnický tělocvičný a sportovní svaz). Protože tento nový klub neměl své vlastní hřiště a hrál na hřišti DSK, vznikal tak velký přetlak a pozdější problémy s obsazováním hřiště na tréninky a soutěžní zápasy. Fotbalový klub DSK měl nastavený svůj vlastní plán postupného klubového rozvoje, což se mu v několik dalších letech podařilo, a založil ještě rezervní a juniorský tým. Nové hřiště bylo tedy nutností, a tak došlo k dohodě o pronájmu louky u Židovského mlýna s vdovou po jeho majiteli Wilhelmovi Ullmannovi. Stačil měsíc pilné práce a louka byla upravena tak uspokojivě, že si klub mohl pozvat ke svému prvnímu zápasu tým z Johanngeorgenstadtu.

     Funkcionáři Karl Fridrich Gögner, Rudolf Neudert, Wenzel Beob a Heinrich König odváděli spolu s hráči tak dobrou práci, že již brzy začali hrát I. třídu mistrovství a sehrávali tak velmi těžká utkání.

     Ve druhé polovině dvacátých let si prošel klub svoji velkou hráčskou krizí, která se týkala prakticky všech jeho týmů. Hráči postupně odcházeli na dlouhá vojenská cvičení a samozřejmě byli povoláváni i do české branné služby.  Dopadlo to nakonec dobře, klub se postupně zkonsolidoval a z krize se dostal. Napomohla tomu i každodenní práce nového předsedy klubu Güntera Pappa, který organizoval mimo své fotbalové práce také sportovní plesy, které přinesly do klubové kasy tolik potřebné peníze. V době tohoto klubového rozkvětu dokonce přijal pozvání k přátelskému utkání do města Neudek slavný pražský fotbalový klub té doby DFC Prag.

     Tento fotbalový klub patřil na počátku 20. století mezi vůbec nejlepší týmy Evropy. Své zápasy hrál i ve své době v nejvyšší československé lize a stal se v letech 1931 až 1933 třikrát po sobě amatérským mistrem republiky. Někteří z hráčů tohoto klubu reprezentovali také československý národní tým.

     Přátelské utkání skončilo obrovským překvapením, vítězstvím domácího týmu DSK Neudek 1:0!!!!

       V soutěžní sezóně 1923/24 došlo k zásadnímu rozhodnutí, a to k vyjasnění poměru klubů ČsAF směrem k vojenským klubům. Zápasy proti těmto vojenským celkům byly povoleny, a hráči, kteří v té době oblékali vojenský mundúr se mohli svobodně rozhodnou, zda chtějí utkání odehrát za vojenský klub, nebo ten mateřský. To pomohlo hlavně těm klubům, které tak na delší dobu neztratili svého tak potřebného hráče. Samozřejmě to bylo možné jen tehdy, kdy hráč vykonával vojenskou službu v místě, nebo blízkosti působení mateřského klubu. Nejvyšší mistrovská soutěž liga DFV se v této sezóně hrála ve čtyřech župních skupinách, kdy každá z nich měla 5 účastníků. DSK Neudek hrál Mistrovství I. třídy ve skupině Župa západ - skupina 1, kde se utkal s týmy DSK Falkenau (Sokolov), DFC Graslitz (Kraslice) a DFC Franzensbad (Františkovy Lázně). V soutěžním ročníku 1925/26 měla skupina Župa západ Mistrovství 1. třídy již 8 účastníků a DFK Neudek se umístil v konečné tabulce na 5 místě.

     V sezóně 1926/27 se tým umístil na posledním místě a sestoupil do II. třídy. V soutěžní sezóně 1932/33 se opět do I. třídy probojoval a v konečné tabulce tým obsadil konečné 8 místo.

Euforie a utkání se silnými týmy si DSK Neudek užil ale pouze do sezóny 1933/34, kdy skončil v tabulce na posledním místě a opět sestoupil do II. třídy.

Fotbalový klub DSK Neudek odehrál ještě několik sezón se střídavými úspěchy, aby dne 15.8. 1939 sehrál na svém hřišti vůbec poslední zápas ve své klubové historii proti týmu DSV Drahowitz z Karlových Varů, ve kterém vyhrál v poměru 3:0. 

     Německý fotbalový svaz v ČSR s ohledem na nastalé politické změny vystoupil ze svazku ČsFA a stal se součástí Německého fotbalového svazu - Deutscher Fussball Bund. Německá divize v rámci ČsAF tedy soutěžní sezónu 1938/39 nezahájila a DSF se rozhodla tuto divizi úplně rozpustit. Po vyjasnění otázek hranic byly některé kluby s ohledem na německý herní systém a nastalou reorganizaci vyřazeny. Tím byla završena likvidace nejen některých fotbalových spolků a klubů, ale také dalších sportovních mimofotbalových organizací v našem regionu.

     Přesto se ještě DSK Neudek objevil ve svazové ročence z roku 1942, kde bylo uvedeno pořadí nejlepších německých, respektive sudetoněmeckých fotbalových klubů působících v předchozích sezónách. Není však jasné, podle jakých kriterií bylo pořadí v té době sestavováno. DSK Neudek obsadil 50 místo z 56 uvedených týmů.

     Na sklonku 2. světové války se proti fotbalu pravidelně stavěli potíže ve formě nevhodného a nevlídného počasí, krutých zim, odchodů hráčů do války a hlavně velmi rychle se horšící hospodářsko politická situace, kdy nebyla sehrána velká řada fotbalových utkání. Bylo tedy pochopitelné, že kvalita soutěží upadala a na území Sudet a v Protektorátu Čechy a Morava již pomalu nebyl žádný prostor hrát fotbalová utkání, a ani jedna ze soutěží tak nebyla dokončena. Všechny původní německé fotbalové kluby, v té době již sloučeny pod NSTG, nebo kluby řízené v rámci německé armády, byly na konci války zrušeny.

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37340
Tento měsíc: 277 | Tento týden: 119 | Tento den: 6

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x