Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Při zápase DFK Tachau s DSK Neudek zasahovala místní policie

V červenci 1924 bylo po skončení sezóny 1923/24 rozhodnuto, že od sezóny 1925 bude zaveden v československé lize profesionalismus. K této v té době revoluční myšlence se přihlásily i německé fotbalové kluby, které měli ve svých řadách již některé profesionální hráče pod smlouvou a na svých výplatních listinách. Tak například z okolních týmů Teplitzer FK (Teplice) mělo 5 hráčů, DSK Brüx (Most) dva hráče, a třeba KFK Karlsbad (Karlovy Vary) 5 hráčů. Mistrovská liga DFV byla na podzim 1924 rozehrána ve 4 skupinách po 3 klubech. Tato soutěž zůstala na jaře 1925 nedohrána. Poté bylo rozhodnuto, že od sezóny 1925/26 budou německé kluby hrát v úplně nově zřízené profesionální lize DFV.  Tak se tedy stala Meisterschaft I. Klasse (Mistrovství I. třídy) v jednotlivých župách od jara 1925 nejvyšší soutěží amatérských mužstev. Toto mistrovství amatérů bylo však rozehráno již na podzim 1924.

     Prakticky přicházela změna za změnou, profesionálové byli odděleni od amatérů a bylo přijato rozhodnutí, že i české kluby budou hrát svoji samostatnou profesionální soutěž. Tam se ale ukázalo, že v německé profesionální soutěži by hrály pouze 4 týmy, bez konfrontace s kvalitní kopanou, kterou hrály právě kluby české. Nakonec německé týmy zůstaly pouze 3, protože klubu DSK Brüx nebylo povoleno ve svých řadách sdružovat profesionály. 

     Spousta měnících se zápasových termínů, a prakticky častá změna za změnou přinesla klubovým funkcionářům spoustu další práce a nervozity. Ta se asi přenesla i mezi hráče a fanoušky jednotlivých klubů. Každý klub se chtěl udržet ve své soutěži a prakticky v této době ani nevěděl, zda nebude přeřazen do jiné.

     DSK Neudek (Nejdek) v soutěžní sezóně 1924/25 sehrál dne 21.9. 1924 v Meisterschaft I. Klasse (Mistrovství I. třídy) zápas v Tachově. Nervozita byla velká jak na hřišti, tak i v hledišti. Nepodařilo se mi zjistit, jakým výsledkem zápas skončil. Ani to, zda byli naštvaní více domácí fanoušci, nebo ti nejdečtí.

 

Co je ale potvrzené, byl potřebný pozápasový zásah místní policie. Tachovští policisté Haubner, Walter a Knoll měli plné ruce práce, aby ochránili rozhodčí před rozhořčenými diváky.

     Předzápasové nadšení fanoušků tachovského klubu bývalo tak velké, že při důležitých zápasech hostinští zavřeli své hospody, a společně s hosty šli sledovat fotbalový zápas. Po jeho skončení se šlo ihned zpět do hospody, a s větší, nebo menší radostí se potom zapíjela radost, nebo žal, z předvedené hry.

 

DFK Tachau (Tachov) před mistrovským zápasem s DSK Neudek (Nejdek)

Sestava DFK:  Stojící zleva Bayer, Üblacker, Wolferl, Seidl, Stelzner, Schmidt, Bayer I., Bayer II., Deglmann

                        Sedící zleva Sykora, Richter, Tschannerl, Mayr

 

 

 

 

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37327
Tento měsíc: 260 | Tento týden: 107 | Tento den: 3

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x