Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Karel Matějček - vynikající fotbalista a úspěšný trenér mládeže

 „Kdysi přišlo na náborovou výzvu 30 až 40 chlapců, teď tak tři až čtyři. Kluci mají spoustu zájmů, tady ve Varech táhne hokej, basket, šerm. Přibylo různých kroužků, máme problémy s uvolňováním na zápasy, protože rodiče berou potomstvo v sobotu a v neděli na chaty. Hráče nezískáváme jen náborovými akcemi, spolupracujeme s tělocvikáři, kteří nám vytipují šikovné a pohybově nadané chlapce. Pak navážeme kontakt s rodiči.“, vypráví trenér žákovského přeborníka Západočeského kraje Slavie PS Karlovy Vary Karel Matějček.

     Áčko dospělých své fanoušky sestupem z národní ligy rozhodně nepotěšili, radost jim však udělala právě nejmladší směna. Na nejvyšším stupínku v západních Čechách stanula po několika letech. Způsobem nadmíru přesvědčivým mladí fotbalisté ze Slavie PS vyhráli v kraji pohár i soutěž, v níž ve finále porazili Škodu Plzeň 1:0 a 5:1, s ČSAD Plzeň hráli 0:1 a 2:1.

„Je dobře, když kluci sportují. Nestávají se z nich samorosty, nezbedové vychovávaní ulicí. Chci, aby z nich byli nejen dobří fotbalisté, ale i slušní lidé. Byl jsem proto v kontaktu s jejich rodiči, když se stal malér, rozumně jsem ho s kluky rozebral.“ míní Karel Matějček.

     V širším kádru výběru ČSR patnáctiletých nadějí jsou z karlovarské party dva hráči – zadák Jiří Jindra a útočník Tomáš Matějček. Mezi nejlepší patřili a zahráli si za okresní jedenáctku i Šuchman, Hlaváč, Komínek, Florián a Rybczuk.

„Myslím, že to klukům půjde i v dorostu. Jedna z podmínek? Co nejvíc příležitostí. dodal Karel Matějček.

     Několika fakty se ještě vraťme k úspěšné sezóně fotbalových žáků TJ Slavia PS Karlovy Vary. Na mistrovství Čech skončili sice až na 8. místě, ale již samotná účast v tomto finále byla úspěchem.

     Za několikaleté existence přeboru žáků měli téměř prioritní postavení žáci TJ Škoda Plzeň. Letos poprvé mladí fotbalisté TJ Slavia PS Karlovy Vary tuto jejich tradici porušili. Nejprve vyhráli svou skupinu krajského přeboru bez porážky, se ztrátou čtyř bodů za remízy. V rozhodujícím utkání zvítězili v Ostrově nad Škodou, která skončila druhá, přesvědčivě 4:0. Ve finálové skupině si pak dovedli poradit s oběma plzeňskými celky – ČSAD i Škodou. K titulu krajského přeborníka přidali ještě vítězství v krajském poháru.

     Nejlepším střelcem z mistrovských zápasů se stal na jaře Tomáš Matějček s 13 brankami, Matějka jich vstřelil 6 a Jindra 4. Tito hráči spolu se Šuchmanem, Komínkem a Hlaváčem patřili k nejspolehlivějším. Zásluhu na úspěšné sezóně však mají i ostatní členové kolektivu, jako byl Vas, Kočev, Pazdera, Fico, Kurc, Černý, Karfiol, Stehlík, nejmladší Karel Matějček i Rybczuk s Floriánem, kteří hráli na jaře již ve vyšší věkové kategorii.

     Na všech těchto úspěších má největší zásluhu trenér, bývalý populární obránce karlovarské Slavie Karel Matějček.

Sezóna 1974 - 1975 - žáci TJ Slavia PS Karlovy Vary - vítěz Západočeského kraje a vítěz krajského poháru

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37327
Tento měsíc: 260 | Tento týden: 107 | Tento den: 3

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x