Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

V roce 1977 postoupila Jiskra Karlovy Vary do I. B třídy

"… běží poslední minuty rozhodujícího utkání okresního přeboru v kopané mezi KSNP Sedlec a Jiskrou Karlovy Vary. Hosté vedou rozdílem dvou branek a kontrolují hru. Při jednom z útoků nastřeluje ještě útočný stoper Jiskry Frank hlavou břevno sedlecké branky, ale již je tu závěrečný hvizd Vargy ze Sadova. Všichni hráči vítězného mužstva se objímají uprostřed hřiště, za chvíli se objevuje nad hlavami svých svěřenců trenér Jan Rigo. Hotovo, dobojováno. Jiskra Karlovy Vary se stává vítězem okresního přeboru a postupuje do I. B třídy."

Utkání posledního kola okresního přeboru v kopané, v němž si Jiskra Karlovy Vary vítězstvím 3:1 v Sedleci zajistila postup do I. B třídy. V souboji o míč vidíme Náprstka ze Sedlece a Nagyho z Jiskry (v tmavém dresu).

    

     U trenéra Riga to všechno před sedmi léty začalo. Stál u zrodu mužstva tehdy ještě pod názvem TJ Roma Karlovy Vary. V příštích letech následoval rychlý postup ze IV. třídy až do okresního přeboru. Hned prvním rokem působení v této soutěži měla Jiskra opět velkou šanci postoupit, ale nakonec se radovali hráči Sokola Sadov, kteří měli na závěrečném kontě o 1 bod víc. Další ročník vyhrál okresní přebor s převahou Sokol Teplá před RZ Abertamy, Jiskra skončila třetí. Do třetice všeho dobrého, až tedy letos se postup podařil, ovšem po velmi dramatickém boji. Před zahájením jarní části vedla Jiskra tabulku o dva body před Kolovou. Zimní příprava neproběhla podle představ trenéra, ani výsledky v zimních turnajích nebyl y přesvědčující. K Rigovi přišel jako druhý trenér Zdeněk Drahozal, který se na trénincích zaměřoval na přípravu útočníků, pomáhal i trenér nově založeného B týmu Josef Novotný, radou i zkušenostmi přispěl i mistr sportu Jiří Feureisl, který bydlí nedaleko hřiště a aktivně působí v nohejbalovém oddílu.

     První jarní kolo v roce 1977 přineslo rozčarování v podobě porážky 0:5 v Kolové. Tento celek kráčel od vítězství k vítězství a stal se největším aspirantem postupu, až do zápasu s Doubím, které neustále čekalo v závěsu na klopýtnutí vedoucí dvojice. Doubí totiž v Kolové vyhrálo a vyhouplo se nečekaně do čela tabulky a dávaly se zase jemu největší šance na postup. Doubí skutečně podávalo v průběhu jara nejvyrovnanější výkony, přesto však v závěru dvakrát klopýtlo nerozhodnými výsledky na hřištích soupeřů a tak se Jiskra dvě kola před koncem dostala opět do vedení a šanci z rukou již nepustila.

     Věčně nespokojený předseda jednoty Míša Kováč si konečně oddechl a na jeho tváři se prý objevil po dlouhé době úsměv. Kdo se o postup nejvíce zasloužil? Stejným dílem všichni hráči základního kádru, ať to byli brankáři Vojtěch Sivák, který chytal lépe ze začátku, nebo Tomáš Křenek, který zase vynikl v závěru jarní soutěže. Nebo obránci jako nekompromisní Josef Halász, tvrdý a rychlý Petr Frank, spolehlivý Mirek Sivák, nebo obětavý Štefan Miko. V záložní trojici se střídali Ruda Lupták, houževnatý Láďa Grečo, kapitán mužstva František Ferenc, nevyzpytatelný Václav Beznoska a slávistický Jan Nagy. V útoku, který nepatřil mezi silné zbraně Jiskry, se střídali a nejvíce čtvrtý nejlepší střelec okresního přeboru Martin Miko, byť ne ve všech zápasech přesvědčil, dále zkušený František Sivák, čerstvý novomanžel a hokejista Tonda Sulek a referent sportů OV ČSTV Karel Shimon, který nastupoval na pravém křídle. Během jarní sezóny do družstva přišel robustní Standa Bednář z Lokomotivy a dobře zapadl.

     A jak dál? Hovořilo se v souvislosti s Jiskrou v zákulisí o mnoha přestupech, ale jak se zdá, bude nastupovat ve vyšší třídě z valné části stejný kádr jako na jaře. Hlavní změna bude asi na trenérské lavičce. Jan Rigo sám říká, že sedm let u jednoho mužstva, z toho většinou boj na špičce tabulky, je dost náporů na nervovou soustavu a proto se bude pravděpodobně na nějaký čas věnovat jen organizační práci v oddíle. A kdo bude novým trenérem, není v této chvíli ještě definitivně rozhodnuto.

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37327
Tento měsíc: 260 | Tento týden: 107 | Tento den: 3

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x