Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Dorostenec Pospíšil zachránil utkání s anglickým týmem Grimsby Town

     Dne 10. května 1958, v neděli odpoledne, nastoupilo v Karlových Varech na stadionu Závodu míru v Tuhnicích karlovarské Dynamo proti mužstvu druhé anglické profesionální ligy Grimsby Town. Tento tým celým názvem Grimsby Town Football Club sídlí ve městě Cleethorpes v nemetropolitním hrabství Lincolnshire. Založen byl v roce 1878 pod dřívějším názvem Grimsby Pelham FC. Své domácí zápasy hraje na stadionu Blundell Park s kapacitou 9 027 diváků. V roce 1959, kdy byl zápas sehrán, hrál tým Grimsby Town v soutěži Football League Second Division, tedy soutěži, která předcházela dnešní The Championship. Mezi roky 1892 až 1992 se jednalo o druhou nejvyšší soutěž v Anglii.

     Karlovarští měli potíže se sestavou a zařadili do mužstva dorostence Pospíšila, který v mužstvu debutoval velmi úspěšně a byl střelcem dvou branek. Byl to jistě správný krok, ale snad by bylo k němu nedošlo, nebýt zranění několika hráčů. Začíná omlazování mužstva, nebo jen výpomoc v nouzi? Návštěva byla tentokrát velmi slabá a jistě lví podíl na tom má sobotní debakl Dynama s Děčínem.

Mužstvo nastoupilo v těchto sestavách:

Grimsby Town:  White – Fleming, Richardson – Connor, Hunter, Cockerill – Scott, Cullen, Rafferty, Stockin, Fell

Dynamo:  Suchánek – Kotlář, Matějček, Vidlák – Hönig, Koller – Pospíšil, Pahr, Feureisl, Muzikář, Ant. Honomichl.

     Obě mužstva začínají neurovnaně. Hra probíhá ve středu hřiště. První možnost má Cockerill, který proniká až před Suchánka, ten však kryje. Dynamo oplácí Feureislem, přihrávka na volného Pahra, který bezhlavě místo střelby z hranice pokutového území přihrává na roh! Následují tři rohové kopy na branku Grimsby. Dynamo je v převaze, nedovede ji však vyjádřit. Akce hráčů končí na „malém vápně“. Kotlář provádí trestný kop – bomba do zdi. Vzápětí proniká rychlý Stockin po křídle, centruje a Rafferty, úplně volný, hlavou ze tří metrů přestřeluje. Útočníci Grimsby, stejně jako Dynama, jsou před brankou soupeřů nemohoucí. V poli však Angličané vysoko převyšují svého soupeře. Dorostenec Pospíšil se poprvé blýskl ke konci prvé půle několika pěknými centry, když míč se dvakrát odráží od horního břevna. První branku utkání zaznamenávají Angličané Fellem po nedorozumění v obraně. O pět minut později Feureisl nahrává Pahrovi a ten ranou k tyči vyrovnává.

     Ve druhém poločase nestávají u obou mužstev změny. Ačkoliv má Dynamo z počátku převahu, jsou to opět hosté, kteří skórují Stockinem. Grimsby je povzbuzeno. Nápor a další branku střílí z křídla Cullen. Poté přichází ke slovu Dynamo. Dorostenec Pospíšil střílí z rohu a snižuje Dynamu na 2:3. O minutu později, pět minut před koncem, opět Pospíšil doráží hlavou pádem po centru Antonína Honomichla. Stav 3:3 zůstává pak už nezměněn. Utkání řídil rozhodčí Pacovský.

A mužstvo Slavie před utkáním s Grimsby Town dne 10.5.1958

Horní řada zleva: vedoucí mužstva Beran, Pastor, Pospíšil, Matějček, Honomichl A., Muzikář, Pahr, trenéři Rubeš a Struška

Dolní řada zleva: pokladník Říha, Feureisl, Honomichl V., Kotlář, Staněk, Suchánek, Koller, Vidlák

 

Společná předzápasová fotografie

 

 

Kádr, se kterým fotbalový tým Grimsby Town nastupoval v soutěžním ročníku 1958/1959

Vrchní řada zleva: trenér R. Humpston, Rafferty, Locking, Bell, White, Barrett, Richardson, Player

Střední řada zleva: asistent trenéra W. Evans, Priestly, Ritchie, Jobling, Briggs, Cockeril, Stockin, Donovan, masér J. McRoy

Spodní řada zleva: Scott, Fleming, Maddison, Conner, Cullen, Welbourne, Fell

 

Porovnáním se sestavou, ve které nastoupili v přátelském utkání s Dynamem Karlovy Vary, se tedy dá velmi jednoduše zjistit, že tým Grimsby Town tento zápas odehrál ve velmi silném složení, ve kterém prakticky pravidelně nastupoval i v anglické druhé profesionální lize.

 

 

 

 

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37327
Tento měsíc: 260 | Tento týden: 107 | Tento den: 3

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x