Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Nesmazatelná stopa habartovských fotbalistů v klubu Baník Sokolov

Z dobového tisku

Tehdy jsme v článku pod titulkem „Ohlédnutí za divizním putováním“ mimo jiné napsali: Černá rakev s nápisem „Sbohem, divize“, dar diváků hráčům A mužstva Baníku Sokolov při jednom z posledních divizních utkání byla jen symbolickou tečkou za nevydařeným divizním putováním v sezóně 1979/80. Poslední utkání sehrál Baník v divizi 4. června 1980 ve Varnsdorfu, kde vyhrál 0:4. Ve skupině skončil na předposledním místě (poslední Kralupy) a na divizi zůstaly pouze vzpomínky. Pamětníky tohoto posledního utkání byli mimo trenéra Kubrychta z kádru dnešního mužstva pouze Kucín a Gabrle.

     Dnes po sedmi letech provolávali diváci na sokolovském stadionu slávu hráčům Baníka a trenéra Miloslav Kubrychta ze samé radosti vyhazovali do vzduchu. Důvod k nadšení měli. Vždyť Baník se po sedmi letech opět vrací do divize. A pak, že se časy nemění.

     Pochopitelně se změnili i hráči a tak si pro historii připomeňme, kdo se o postup zasloužil. Brankáři Miloslav Pulkert a Michal Karpjak, obránci Pavel Kucín, Miroslav Miškovský, Milan Gabrle, Antonín Kabela, Petr Houdek, Robert Jirgl,  Jaromír Podlaha a dorostenec Milan Horváth, středopolaři Tomáš Boháček, Gerhard Nicklas, Milan Pari a dorostenec Martin Ponc, útočníci Pavel Šiba, Miroslav Jirgl, Jiří Čermák a Miroslav Kopal, v několika utkáních hráli ještě Novotný, dorostenec Štefan Rigo, Bárta a Zdeněk Štípek. Nejlepším střelcem mužstva byl Jiří Čermák s 12 góly, devětkrát přesně zamířil Pari. Následovali Miroslav Jirgl 8, Tomáš Boháček 7, Pavel Šiba 6, Miškovský 5.

     Většinou jsou hráči odchovanci oddílu, není bez zajímavosti, že spousta se ale učilo fotbalovou abecedu v Baníku Habartov. Byli to Miroslav Jirgl, Gerhard Nicklas, Štefan Rigo (vyzkoušel si druhou ligu za Válcovny Frýdek Místek), Martin Ponc, Robert Jirgl a Milan Horváth. Později doplnil kádr další odchovanec Baníku Habartov Karel Valíšek, který zaznamenal jeden ligový start za RH Cheb. Tak mě napadá, kdybychom k těmto jmenovaným hráčům přidali habartovského odchovance Milana Lindenthala (RH Cheb), Miloslava Hermera (Dynamo České Budějovice) a Reinharda Nicklase (Škoda Plzeň) a brankáře Vlastimila Richtera (juniorka RH Cheb), mohl Habartov v devadesátých letech klidně pomýšlet na divizi.

    

 

 

 

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37254
Tento měsíc: 201 | Tento týden: 72 | Tento den: 5

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x