Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Počerny - velký fotbal na malé vesnici

Malá vesnička hned za Starou Rolí s názvem Počerny nikdy neměla svou jedenáctku v pravidelné fotbalové soutěži, přestože odtud pocházejí známí karlovarští nebo starorolští fotbalisté jako Krch, všichni tři Němečkové - Sváťa, Tonda a Zdeněk, Kováč a další. Mužstvo Státních statků se zúčastňovalo odborářské soutěže neregistrovaných, ve které skončilo v roce 1976 na 2. místě. Zásluhou některých funkcionářů, jako byl předseda Jiří Kucín st., Ladislav Konečný st. a další, se dne 13. června 1977 konala ustavující schůze nové Tělovýchovné jednoty, a celé družstvo se nechalo zaregistrovat. Všichni společně byli ve dne v noci na hřišti a odpracovali zhruba 2000 hodin, protože bylo nutné rozšířit plochu o 22 metrů. Hřiště bylo zkolaudované v červenci 1977. Na senách si vydělali na 7 000 Kč a pak se již čekalo na zahájení III. třídy, skupina A, do které byli fotbalisté TJ Státní statky Počerny zařazeni.

     V prvním kole na cizí půdě, které se odehrálo dne 20. srpna 1977, přivezli překvapivě oba body z Nových Hamrů za vítězství 4:3. Tým Počeren nastoupil v sestavě Rubáš, Pekárek, Jetel, Šopík, Mazný, Moravčík, Chára, Erben, Šilpoch, Říha, Krajc, Marton, Bublík a Sebök.

     V sobotu 27. srpna hráli před 120 diváky ve slavnostní atmosféře poprvé na svém novém hřišti proti silnému celku TJ Jáchymov. Čekala se nějaká sláva, ale skutečnost předčila všechna očekávání. Na místě hrála dechovka a byl otevřen stánek s občerstvením. Jen pro zajímavost, o týden později přišlo na odložené divizní utkání mezi bývalými druholigovými celky Slavií Karlovy Vary a Lokomotivou Plzeň do Drahovic jen 150 diváků. Tedy pouze o 30 diváků více než na nejnižší soutěž v našem okrese. Pod vedením trenéra Františka Rubáše nastoupil celek TJ Počerny k tomuto utkání v sestavě Šopík – Chára, Jetel, Moravčík, Mazný, Pakosta, Balogh, Marton, Kucín, Rubáš, Pekárek a Sebök. Zápas skončil vítězstvím favorizovaných hostí v poměru 3:0, po poločase 0:0. V první soutěžní sezóně 1977/78 skončili Počerny na pěkném 7. místě se 14 dosaženými body. Na začátku bylo třeba počítat s tím, že celek domácích, stejně jako nové družstvo z Horní Blatné začíná, bude teprve sbírat zkušenosti. Ty se zúročili hned na podzim, kdy Počerny šestkrát zvítězily, jednou remizovaly a se třemi prohrami skončily na čtvrtém místě se 13 body a s poměrem branek 24:14.

Dne 17. května 1981 bylo započato s výstavbou sociálního zařízení pro fotbalisty, klubovnou a knihovnou. Práce začali s velkým elánem, avšak poté vše ustalo, aby se to opět na plné obrátky rozjelo v měsíci září.......

 

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37254
Tento měsíc: 201 | Tento týden: 72 | Tento den: 5

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x