Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

TJ Mír Novosedly – fotbalová historie začala před 50 lety vlastně hádkou

     Jedna z nejmenších vesnických tělovýchovných jednot vznikla prakticky z jedné rozepře, při které nepadala jen ostrá slova, ale přiletěl i nějaký ten pohlavek …..

     Před založením Tělovýchovné jednoty se hrál v obci prakticky jen fotbal rekreačně. Při jednom z takových zápasů došlo k hádce, a poté co se hádka vyostřila, někdo zmínil, že kdyby se založil fotbalový oddíl a hráli podle nějakého řádu, k neustále se opakujícím hádkám by nedocházelo. Krátce nato se místní informovali na OV ČSTV v Karlových Varech, jakým způsobem mají založit Tělovýchovnou jednotu a začít hrát fotbal soutěžně.

    

 

     První ustavující schůze oddílu kopané se konala 16. srpna 1973 a na ní se přítomní rozhodli, že se klub bude jmenovat TJ Mír, a to podle názvu místního JZD Mír Novosedly, které se nakonec i rozhodlo a místní fotbalový klub začali podporovat. Ještě v srpnu novosedelští sehráli své první mistrovské utkání ve IV. třídě v sezóně 1973/74.

     Vše proběhlo velmi rychle a s takovým nadšením, že se ani ještě nestačili vyřídit registrační průkazy. STK tedy povolila klubu start na občanské průkazy a soupisku. Okolní týmy také vypomohly, a například ze Štědré byli do Novosedel zdarma uvolněni tři hráči, a ze Sokola Žlutice za výchovné byli uvolněni dokonce čtyři hráči. Hrubou kostru tedy již nově vzniklý klub získal a prakticky se lepšil od sezóny k sezóně.

     V prvním roce svého soutěžního účinkování skončila TJ Mír Novosedly na 8. místě z deseti klubů. V roce 1975 dokonce na 7. místě ze třinácti klubů, a o rok později v roce 1976 to bylo krásné 2. místo ze dvanácti fotbalových klubů.

Průběžná tabulka

 

      V následujícím roce byla provedena reorganizace okresních fotbalových soutěží a Novosedly byly zařazeny do III. třídy. Fotbalisti soutěž hned v tom prvním ročníku vyhráli a slavně postoupili do okresního přeboru. V dalším roce v podzimní části se novosedelským moc nedařilo, ale úspěšné jaro vše vyřešilo a v soutěži se klub udržel. V roce 1979 se historie tak trochu opakovala a družstvo skončilo na posledním třináctém místě. Malé odstupy ve spodu tabulky ale dávali jistou naději, že by jaro mohlo opět rozhodnout ve prospěch TJ Mír Novosedly……..

     Za zmínku ještě stojí, že Sokol Štědrá a TJ Mír Novosedly měli v té době společný dorostenecký tým. Nedostatek mladých oběma klubům ani neumožňoval si vytvořit své mládežnické týmy. Dorosteneckou soutěž tedy hráli pod hlavičkou Sokol Štědrá a při dovršení věkové hranice se hráči vraceli do svých klubů. Za několik let této praxe se ani jednou nestalo, že by vznikl nějaký spor o hráče. Vše se dělo formou přestupů a bez jakékoliv písemné dohody.

        Chtělo by to novosedelským fotbalistům popřát hodně dalších fotbalových úspěchů, ale realita je úplně jiná. Klub TJ Mír Novosedly je jeden z těch, který skončil v propadlišti fotbalových dějin našeho regionu.

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37254
Tento měsíc: 201 | Tento týden: 72 | Tento den: 5

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x