Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

SK Loket - historie fotbalu pod hradem II.

V červnu 1945 byl z několika sportovních nadšenců utvořen sportovní klub SK Loket. V té době byla převzata od Němců i tělocvična v nynější ulici ČSA, kde byla vybavena nářadím a nějakým nábytkem. Tato tělocvična koncem války byla používána pro ubytování osob, které utíkaly z východu na západ z Ukrajiny a Slezska. V Čechách se jim za války říkalo „národní hosté“. O tuto tělocvičnu se staral Arnošt Tučík, a tím v podstatě došlo k založení Sokola, který pěstoval cvičení na nářadí a SK Loket kopanou. Předsedou SK Loket se stal Karel Bradáč, který přišel z Hořovic – správce řeznictví, sekretář Karel Fuksa – správce obchodu kůží a obuvnickými potřebami, pokladník Ladislav Martínek – poštmistr, členové Antonín Šístek – pekař, David Libochovič – zahraniční voják, Alois Kopačka – hostinský, Miloslav Veverka – mistr krejčovský, Vladimír Staněk – dělník, František Sušer – malíř pokojů a Vlastimil Davídek – malíř porcelánu.

     Jelikož klub byl bez finančních prostředků, byl koncem července 1945 uspořádán letní karneval na malém hřišti u domu č. 1 v Revoluční ulici. Stoly, židle a další bylo zapůjčeno vedoucím hotelu Bílý kůň panem Pošvou. Čistý výnos byl 70 000 Kč.

     Karneval měl dohru u velitele města, amerického důstojníka Bergra. V Lokti v Revoluční ulici, kde je nyní závod „Inkrusta“, stával lágr s nemocnými děvčaty, a odtud jedna dívenka utekla. Na karnevalu, jak šla z ruky do ruky u amerických vojáků, kteří jak to bývá, onemocněli také. Berger to dával za vinu karnevalu a nikoliv samotným vojákům, kterých bylo celkem 10.

     Další členové klubu SK Loket byli Josef Lukáš – školník na obecné škole u Národního výbor, Josef Šípek – zaměstnán na správní komisi, Jan Stráský – školník na reálce, František Bednář – kapitán mužstva, František Pokorný – správce mlékárny v Nádražní ulici, Teofil Langr – správce obchodu s textilem v ulici 25. Února, Antonín Vlasák – zaměstnanec správní komise, František Masopust – dělník – reemigrant z Rakouska a František Turek mladší – reemigrant z Rakouska, kam se opět později vrátil.

     Již v měsíci září 1945 se sehrál prvý zápas s Karlovarskou jedenáctkou spojařů. Loket prohrál 1:11. V tomto zápase byl získán nový hráč Antonín Kouba, zaměstnanec spojů, který nyní bydlí v Lokti nejprve v ulici 25. Února, později v ulici Sportovní, kde koupil domek.

     Postupným dosídlováním byli získáni další a mladší hráči, a to Jaroslav větrovský, Evžen Varga, Jan Novák, Jaroslav Bendák, Antonín Gösnitzer, František Zikula starší, Karel Zeman, Miloslav Krejza, Jiří Lukáš, Antonín a Jiří Navrátilové.

     Dne 14.3 1946 dochází k převzetí názvu klubu SK Sokol Loket. Přes toto zdánlivé sjednocení fotbalisté dále kopu a sokolové cvičí.

     Veškeré schůze se konaly v hostinci u Lojzy Kopačky. Hrálo se všelijak, ponejvíce po vzájemné domluvě. Okresní řízení nebylo. Hrálo-li se v kraji, hrálo se na občanské průkazy.

     Koncem roku 1945 a v průběhu roku 1946 došlo k odsunu němců. Mezi nimi odešel i aktivní hráč SK Loket Antonín Nietsche, který byl antifašista. Naproti tomu se v roce 1946 vrátil ze zajetí František Döml.  Celkem v roce 1946 měl SK Sokol Loket 36 členů. Až na Františka Dömla byli všichni Češi. Byla to vůbec prvá organizace, která byla v Lokti ustanovena.

     Karneval z roku 1945 se opakoval i v roce 1946, a nakonec i v letech následujících. Konal se v hotelu Bílý kůň na terase.

     Další pokračování příště, ale přeci jenom ještě jedná velká prosba na loketské fotbalové veterány, klubové patrioty, místní starousedlíky a pamětníky. Pojďme spolu rozklíčovat nepojmenované fotografie, dát fotbalistům jména, pokusit se zjistit v jakém období fotografie vznikla, o jaký zápas se jednalo a kde se fotbalové utkání odehrálo. Každá z fotografií má nějaký svůj nepopsaný příběh, a společně ji můžeme vtisknout „fotbalovou“ duši. Sdílejte tento článek a všechny ostatní všem okolo, protože Vaše příběhy historie fotbalu pod hradem stojí za to.

Družstvo dorostu SK Loket - pojďme společně doplnit jména hráčů a funkcionářů, zjistit kde a kdy byla fotografie pořízena, a co přesně bylo vyobrazeno na znaku klubu, který má klečící brankář na hrudi

 

 

 

 

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37254
Tento měsíc: 201 | Tento týden: 72 | Tento den: 5

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x