Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

TJ STS Hlinky - deset let fotbalu v Hlinkách a postup do okresního přeboru

Pátek 16. května 1980, pro koho bude šťastným, pro koho smutným? Na hřišti Rudé hvězdy v Tuhnicích se dohrává odložené utkání III. třídy mezi Státními statky Hlinky a Horní Blatnou. V poločase vedou „statkáři“ 1:0 a hodlají náskok udržet. Nutně potřebují oba body, aby zachovali naději na postup do Okresního přeboru. Blatná v čele s fotbalově protřelým metodikem OV ČSTV Schimonem se však nevzdává a brzy po změně stran vyrovnává. Hlinky se probouzejí z letargie a vynucují si převahu. Jedna tyč a tři minuty před koncem druhá ….. Konec nadějí? V posledních 60 sekundách se Čoličova pravačka opírá do míče a ten míří tam, kam si jedenáctka Hlinek tolik přeje. Naděje žije!

     Do konce soutěže zbývá sehrát ještě tři zápasy. Rozhodnou o tom, zda desáté narozeniny oslaví TJ Státní statek Hlinky postupem. Když se před lety dávali dohromady, neměli ani hřiště. Za pomoci mateřského podniku změnili oraniště nikoliv mávnutím kouzelného proutku, ale vlastními mozoly v pohlednou hrací plochu. Další stovky brigádnických hodin věnovali na úpravu starého a zchátralého objektu poblíž hřiště. Dnes v něm mají tři šatny, klubovnu, koupelny, kancelář a sklad. Někdejší barabizna nabyla hodnotu čtvrt milionu korun.

     Slouží dvěma mužstvům dospělých a žáčkům, kterými se chlubí od loňska. Pečuje o ně předseda TJ a traktorista statku Ján Kukulus. Nejen je trénuje, ale i vozí na zápasy a pere dresy! Za áčko dospělých hrají „domorodci“, za béčko povětšinou Karlovaráci. Pod vedením trenéra Zlatka Dobiše, který v Hlinkách působí již osm let, nastupovalo béčko, kandidát postupu do Okresního přeboru, nejčastěji v sestavě Lambo (Bílek) – Uher, Tolar, Valerián, Danko – Tomko, Novák, Pomahač – Kadera, Čolič, Belbl, střídali Krucký, Janeček, Helinský a trenér.

     Některá jména leccos fotbalovým příznivcům napovídají. Ano, Pavel Krucký, Jaroslav Tolar a Dušan Čolič oblékali dres karlovarské Slavie (poslední jmenovaný navíc hokejistů Ostrova), a Jindřich Helinský patří do pověstné basketbalové rodiny.

     Kapitán týmu Tolar se usmívá, že by se vlastně měli jmenovat Inter, neboť Čolič s Dobišem mají jugoslávský původ, Lambo bulharský, někdo další slovenský ….. Na jménu vlastně ani tolik nezáleží, ale budou-li ve III. třídě válet jako Inter v lize …..

      Danko, bratři Hofericové, bývalé křídlo Slavie Pospíšil, Jedlička i Novák patřili mezi průkopníky fotbalu v Hlinkách. Asi netušili, že se dočkají důstojného prostředí i dobré sportovní úrovně. Dvakrát vyhráli soutěž slušnosti, letos k tomu nemají také daleko. Není divu, že za všechny zásluhy je čeká titul vzorný oddíl.

      Neděle 1. června 1980. Hraje se finále skupiny A třetí třídy. Hlinky hrají s vedoucím skupiny béčkem Olympie Hroznětín a potřebují oba body. Remíza nestačí. V poločase vedou 3:0 dvěma brankami Josefa Nováka a jednou kanonýrem sezóny Pavla Belbla. O to, kdo půjde výš, je prakticky rozhodnuto. Olympie v zoufalém náporu totiž dokázala vstřelit už jen dvě branky. Čolič vykřesal v polovině června naději, Novák s Belblem ji změnili ve fakt, za pomoci všech na hřišti i těch mimo něho v nejhezčí dárek k desátým narozeninám.

 

Spousta sportovního zápalu, fyzické práce na budování klubu, vynikajících a dramatických utkání, radosti hráčů i diváků. Nic z toho nakonec ale nestačilo a Hlinky jsou další fotbalový klub, který v čase zmizel do propadliště fotbalových dějin našeho regionu.

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37254
Tento měsíc: 201 | Tento týden: 72 | Tento den: 5

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x