Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

SK Slavia Karlovy Vary I. - nelehký život na hřišti KFK Karlsbad

     Klub KFK Karlsbad si vybudoval nádherné fotbalové hřiště s krytou tribunou pro 400 diváků a divácké ochozy pro stojící diváky s kapacitou přes 5 000 diváků. Už před první světovou válkou zaznamenal klub velké úspěchy se zahraničními soupeři. Velmi dobře pečoval o svoji mládež, což dokazují tři dorostenecká družstva a tři žákovská družstva. Stejně tak měl německý klub kvalitní rezervní tým a mužstvo „starých pánů“.

     V roce 1928 bylo německým klubem KFK Karlsbad propůjčeno nově vzniklému fotbalovému klubu SK Slavia Karlovy Vary hřiště Pod Pivovarem, a to vždy v úterý a čtvrtek odpoledne k tréninkům, protože Slavia své vlastní ještě neměla. Pro pořádek bylo také valnou hromadou Slavie v listopadu téhož roku rozhodnuto, že pokud bude na hřišti KFK trénováno, tak musí každý trénující oznámit, jaký klubový inventář má u sebe.

Jeden z nejkrásnějších pohledů na hřiště Pod Pivovarem

    

     Prakticky za rok v listopadu 1929 bylo jednatelem Slavie panem Zajíčkem konstatováno, že počáteční nadšení všech členů opadlo, a dostavila se naprostá liknavost a nepochopení jak pro účast na trénincích, tak na zápasech. Je potřeba uvést, že klub Slavia si ne zrovna levný pronájem hřiště poctivě platil a těžce sehnané peníze tak prakticky vyhazoval z okna.

       Slávisté se tak rozhodli, že požádají městskou radu v obci Rybáře, zda by za menší úplatu mohli používat jejich hřiště, kdy na výši náhrady by se společně domluvili. Této žádosti však nebylo vyhověno s příslibem, že se ještě rada pokusí věc znovu projednat. Protože však Slavia nemohla s jistotou s tímto hřištěm počítat, nezbylo ji nic jiného, než se opět domluvit s KFK Karlsbad, zda by jim hřiště v dopoledních, nebo odpoledních hodinách nezapůjčil s tím, že na oplátku s nimi mohou počítat k sehrání předzápasů.

     V roce 1930 se Slavia přihlásila do Župní organizace, přesto, že ji stále trápilo hřiště a nedostatek vlastního inventáře.  V té době již nabízeli okolní týmy sehrání fotbalových přátelských utkání. Jednalo se například o Falknov, S.K. Bílinu, nebo Sportbrüder Asch. Sama Slavie oslovila k sehrání zápasů týmy St. Rohlau, Ostrov a Spartu Karlovy Vary. V prvním pololetí si nakonec Slavia zahrála s týmem KFK Old Boys, který porazila 3:0. S prvním týmem KFK Karlsbad prohrála 12:0 a její rezervní tým porazila 3:0. Protože Slávisté již chtěli začít hrát mistrovská utkání, opět se museli dotázat KFK, zda jim budou hřiště, teď již pravidelně, v odpoledních hodinách propůjčovat nejen k tréninkům, ale i k mistrovským utkáním. Pan Voborský se dostavil na schůzi KFK Karlsbad, a jak sám později uvedl, KFK si Slavie prý váží a bude se snažit se hřištěm vycházet vstříc. Hřiště bude volné každé dopoledne, a dle jejich uvážení také odpoledne. To však funkcionáři Slavie viděli jako velký problém a poukazovali na to, že je velmi obtížné hrát mistrovské zápasy, když nemají hřiště jisté a dle nastavených regulí musí před každým zápasem závazný termín oznámit na Župě.

     Na výborové schůzi Slavie ze dne 10. září 1930 se předseda klubu ing. Otto Klepetář zmínil, že jednal s městskou radou Karlových Varů, aby bylo klubu hřiště v Rybářích postoupeno. Sdělil, že jeho žádost byla vzata v úvahu. Dále se zmínil a upozornil, že otázka hřiště je doposud pod rouškou tajemství a požádal přítomné, aby to vzali na vědomí jako informaci přísně důvěrnou. Jeden z přítomných dokonce podal návrh, aby se ohledně toho hřiště klub obrátil na ministerstvo zdravotnictví s podotknutím, že by hřiště využívalo žactvo veškerých českých škol v Karlových Varech.

     Na valné hromadě ze dne 31. března 1930 se ohledně propůjčení hřiště od KFK Karlsbad předseda Klepetář zmínil, že to Slavii sice bylo přislíbeno, ale ve skutečnosti dohodu německý klub nedodržuje. Nakonec Slavii na hřiště pouští pouze v pondělí, což je zcela nevyhovující, a bez hřiště nemůže klub řádně fungovat. Proto se Slávisté rozhodli, že si bude třeba opatřit vlastní hřiště, a dle slov předsedy „společnými silami jej přivést v rozkvět“. Dále uvedl, že již v tomto směru podnikl kroky, a to intervencí u pana starosty města, který slíbil, že hřiště Slavie dostane, a to možná už v měsíci červnu.  Poté doslova řekl „ což jest prozatím důvěrné a doufám, že získáním vlastního hřiště vejde jiný život a nadšení do veškerého členstva“. Slovo si poté vzal zástupce Župy pan Čech, který tlumočil mnoho pozdravů a připomněl, aby měla Slavie lásku k sobě, ke klubu, prospívali klubu a hlavně vědomě a slušně se chovali, k čemuž popřál mnoho zdaru.

     V srpnu 1930 byla činnost fotbalového klubu Slavia přerušena tím, že klub KFK Karlsbad odřekl a zrušil používání jejich hřiště Slavií.  Nakonec to ale bylo štěstí, protože klub SK Slavia Karlovy Vary hřiště mít musela, a tak vznikla nová éra klubu, a tou byla stavba hřiště vlastního.

     No a o stavbě nového hřiště na Růžovém vrchu zase někdy příště.

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37334
Tento měsíc: 273 | Tento týden: 116 | Tento den: 7

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x