Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Kronika fotbalového klubu S. K. Aš - Tuhé boje v I. třídě kopané Karlovarska v roce 1950 - 4. díl

 PRÁCE - list revolučního odborového hnutí - Praha, úterý 5. září 1950  

      V první třídě kopané Karlovarska se hrálo opět v plném obsazení, vezmeme-li v úvahu, že HDB Sokolov musil v důsledku odstoupení klubu S. kpt Opatrného v mistrovské soutěži stát. Abertamy i Františkovy Lázně mají uvolněnou činnost a zasáhly již do mistrovské soutěže. Jediným stínem čtrnáctého kola bylo utkání Sokola Osvobození Karlovy Vary s týmem Spoj Aš, kde hostující obecenstvo vniklo do hřiště a insultovalo jak hráče Osvobození, tak i rozhodčího. Poněvadž byla marná snaha pořadatelů i přítomných členů SNB vyklidit hrací plochu, byl zápas ve 21. minutě druhého poločasu za stavu 3:1 pro Osvobození předčasně ukončen.

 

 

Osvobození Karlovy Vary – Spoj Aš  3:1  (2:1)  nedohráno

     Téměř osm set diváků, z nichž většina přijela na několika nákladních autech, autobusech a osobních autech i motocyklech až z Aše, dokazovalo důležitost toto utkání, v němž šlo o první místo tabulky. I zápas samotný byl hrán v tomto ovzduší. V první půli převaha Aše, vyjádřená toliko jednou brankou Karhana, nemohla zastíniti nemohoucnost brankáře Kubáta, který zavinil obě branky Osvobození, vstřelené Roeitspitzem a Dobřanským. Po změně stran se hra vyrovnala a Osvobození si pozornější kombinací získalo slabou převahu. Třetí branka Osvobození, vstřelená opět Reitspitzem, byla příčinou toho, že v hledišti mezi ašskými příznivci nastalo rozladění a ti nejhorkokrevnější čekali jen na příležitost, jak svým citům dáti průchod. To se stalo při skrumáži před brankou Osvobození, kdy hráč Karhan si v trestném území lehl, reklamuje zranění. V tom okamžiku se hřiště zaplnilo ašskými horkokrevnými fanoušky, kteří chtěli hráče Osvobození i rozhodčího insultovati, a na brankáře domácích Chudíka uspořádali štvanici. Díky okamžitému zákroku pořadatelů a přítomných členů SNB bylo zabráněno těžším zraněním. Přivolaným lékařem byli ošetřeni a prohlédnuti v kabině jak rozhodčí Jeniš, který měl krvavé oděrky na zádech a pohmožděniny, tak i někteří hráči obou oddílů a lékařský nález bude k dispozici disciplinární komisi, již bude tento případ předán k vyšetřování.

Tak toliko bylo k tomuto nedohranému zápasu napsáno v dobovém tisku, a teď dáme prostor k vyjádření a pohledu ze strany ašských funkcionářů

     Zápas oddílu kopané ZSJ Spoj Aš o vedoucí místo se ZSJ Osvobození Karlovy Vary byl důsledku konání krajské slavnosti v Karlových Varech odložen ze dne 3. 9. 1950 na sobotu 2. 9. 1950. Fotbalové město Aš projevilo svůj zájem mohutným náborem účastníků a celá kolona aut a autobusů o celkovém počtu asi 700 fandů bylo toho dokladem.

     Rozhodčím toho zápasu byl br. Jeniš. Tento rozhodčí již v jarním kole prokázal, že není schopným a hlavně objektivním v utkání HDB Sokolov proti Spoj Aš v Aši, kdy neuznal dvě regulérní branky Aše. V domněle cizím prostředí ukázal svoji objektivnost v docela širším měřítku a soustavná a úmyslná napadání hráčů Spoje přehlížel. Mužstvo Aše bylo mnohem lepším a hlavně naprosto slušným mužstvem, zatím co Osvobození svými zákroky brankáře, obou obránců a dvěma hráči zálohy zasluhovalo přísně trestati. V trestním území úmyslně přehlížel nejhrubší napadání hráčů Spoje a v tom spočívá hlavní vina rozhodčího Jeniše. Náhodové branky zaviněné nepozorností brankáře Míli Kubáta dovršily celkový rámec zápasu. Asi v dvacáté minutě druhého poločasu, kdy mužstvo Aše dělá nápor o vyrovnání, byl úmyslně sražen hráč Sklenář obráncem Karlových Varů v trestním území a v bezvědomí odnesen ze hřiště. Hráči Osvobození se snaží za každou cenu udržeti výsledek a tím i naději na prémie 1. 000 Kč pro každého hráče, jak jsme se od Tondy Veseckého dozvěděli před zápasem.

     Další hráč Spoje je napaden a je to Karhan. Diváci spontánně vběhli do hřiště a nebýt pořadatelů Spoje a br. Novotného, neodešel by rozhodčí Jeniš a brankář Osvobození snad ze hřiště vůbec. Zápasu měl být přítomen předseda vlády s. Zápotocký a věčná škoda, že tomu tak nebylo, aby viděl kuplířský sport prováděný nezodpovědnými funkcionáři a hráči Sokola Osvobození. Jsme právem zvědavi, jak karlovarští Šalamouni v tomto případě rozhodnou.

 

No a jak to nakonec dopadlo?

     Náš případ se Sokolem Osvobození Karlovy Vary projednávala hrací komise karlovarského kraje kopané a pozměnila rozhodnutí disciplinární komise v tom směru, že oba oddíly prohrávají 3:0, neboť se oba provinili.

     Tento šalamounský rozsudek pozměnila odvolací komise tak, že každý občan neznající meze karlovarského patriotismu zůstal udiven. Osvobození se ničím neprovinilo, a proto prohrává Spoj Aš 3:0, uzavírá se mu hřiště na dobu 6-ti týdnů a Sokolu Osvobození odvoláva se zastavení činnosti na dobu 14 dnů a bude hráti se S. Klášterec dodatečně. Vrchol karlovarských teroristů v kopané v záležitosti Spoj Aš se Sokolem Osvobození Karlovy Vary bude mít odezvu ve formě odvolání k správnímu výboru karlovarského Sokola a resoluce odeslané z Okresní konference Sokola konané dne 24. 9. 1950 v Aši na Střelnici.

 

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37396
Tento měsíc: 296 | Tento týden: 58 | Tento den: 4

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x