Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Víte, že? - odkdy mají branky břevna?

První pravidla z roku 1863 stanovila, že branka by měla být vymezena „dvěma svislými kůly“, zprvu čtyřhrannými, silnými zhruba dvanáct centimetrů (skoro pět palců) a umístěnými 7,32 metru (23 stop) od sebe bez jakéhokoli propojení páskou nebo vodorovným břevnem. Ke vstřelení branky stačilo, aby míč prošel mezi svislými tyčemi nebo přímkami, které je pomyslně prodlužují do nekonečna, a to v jakékoli výšce. Během prvního turnaje, jímž se stal FA Cup v sezóně 1871/2, se tyče propojily provazem ve výšce 2,44 metru (8stop) nad hrací plochou. Toto opatření – oficiálně uplatňované v Sheffieldu a Nottinghamu – mělo zabránit rozporům, k nimž docházelo v úvodních kolech. Jenže ani provaz nebyl dostatečnou zárukou. Vodorovná dřevěná tyč neboli břevno se objevila v roce 1875 v Sheffieldu a v Glasgowě (a tak se Sheffield FC i Queen´s Park FC prohlašují za jeho vynálezce) a po sedmi letech, v roce 1882, fotbalová asociace definitivně zavrhla provazy a nařídila nahradit je dřevem. V začátcích se tedy momenty, které se ukázaly jako sporné, rozhodovaly pouze na základě domluvy účastníků zápasu, kdy rozhodující slovo měli kapitání týmů.

     Prvním stadionem s kulatými tyčemi a břevnem se v roce 1921 sta City Ground, sídlo anglického klubu Nottingham Forest, a novinka se postupně rozšířila na všechna hřiště, kde se konala oficiální utkání (třebaže tolerantnější směrnice FIFA uvádějí, že tyče „by měly být čtvercové, obdelníkové, kulaté nebo oválné“).

Pravidla kopané 1920

      Redakci „Sportovní Revue“ docházelo poslední dobou vždy častěji přání, aby v „Knihovně Sportovního Revue“ pamatováno bylo co nejdříve na vydání pravidel kopané podle posledního jejich úředního vydání anglického, které jak známo, je závazným pro asociační football celého světa.

     V pravidlech kopané z roku 1920 se tak tedy píše, že branky jsou tyče vztyčené na čarách brankových, ve stejné vzdálenosti od žerdí rohových praporků, 8 yardů = 7,31 m od sebe vzdálené, spojené ve výši 8 stop = 2,44 m od země příčnou tyčí. Největší šířka tyčí a největší výška příčky budiž 5 palců = 12,5 cm.

Pravidla hry fottballové 1921 – vydáno péčí zkušebního sboru československých  soudců footballových

Znění pravidla: Goal (branku) tvoří kolmé tyče (otesané trámce), zaražené na brankové čáře ve stejné vzdálenosti od obou rohových vlajek, 8 yardů od sebe vzdálené, břevnem nahoře ve výši 8 stop nad zemí spojené. Tloušťka tyčí brankových a břevna jest 5 palců.

Předpisy pro soudce: Rovněž je nepřípustno, aby hráč úmyslně odstraňoval brankovou tyč neb břevno. Hráč dopouští se tím přestupku proti pravidlům a budiž proti němu podobně postupováno, jako když odstraňuje rohový praporek.

Předpisy pro funkcionáře: Místo břevna nesmí býti použito pásky ani jiné ohebné látky. Brankové sítě jsou nezbytny. Branky doporučuje se natřít světlou barvou, aby byly z dálky zřetelně viděti. Brankové tyče a břevno musí býti zhotoveny ze dřeva.

Předpisy hráčům: Brankáři při zachycování míče uchopí někdy břevno a strhnou je dolů. Každý hráč, který úmyslně přemístí vlajky neb brankové tyče neb strhnul břevno dopouští se přestupku proti pravidlům.

Byla-li branka v průběhu hry nebo některá její část z jakékoliv příčiny odstraněna nebo zničena, má soudce právo uznati branku, prošel-li dle jeho přesvědčení míč předepsaným prostorem, na kterém byla branka umístěna.

 

Zdroj: Sbírka artefaktů Zapomenutý fotbal

          Proč se hraje fotbal 11 na 11

     

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37354
Tento měsíc: 289 | Tento týden: 125 | Tento den: 5

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x