Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Víte, že? - Kdo vynalezl brankovu síť?

Stavební inženýr John Alexander Brodie byl zlostí bez sebe, 26. října 1889 jeho milovaný Everton FC přišel kvůli rozhodčímu o výhru nad týmem Accerington Stanley FC na Anfield Road, kde tehdy modří nastupovali. Centrovaný míč prolétl mezi tyčemi, jenže rozhodčí gól neuznal a nařídil odkop od branky hostů. Brodie zuřil. Nechápal, jak sudímu, který je mnohem blíž, mohlo uniknout něco, co on viděl ze vzdálené tribuny. „S tím se musí něco dělat!“ pomyslel si Brodie a hned po návratu do svého liverpoolského domova se pustil do práce na vynálezu, který by podobným nespravedlnostem do budoucna zabránil. Inženýr uvažoval a bádal a po několika měsících se dostavil na patentový úřad s něčím, co nazýval „obrovská kapsa“. Byla to široká síť, jež se zavěšovala za branku, aby zachytila míče přecházející brankovou čáru. Na začátku roku 1890 Brodie svůj výtvor vyzkoušel ve Stanley Parku, který dnes odděluje Everton FC a Liverpool FC, a protože jeho práce slavila úspěch, nabídl ji Fotbalové asociaci. Funkcionáře nový vynález zaujal a v lednu 1891 jej podrobili testování na stadionu Trent Bridge, kde tehdy hrával Nottingham Forest. Utkaly se týmy ze severu a z jihu země a shodou okolností to byl Fred Geary, útočník Brodieho oblíbeného Evertonu, kdo jako první míčem rozvlnil síť. Fotbalová asociace hned nařídila používání sítí při všech oficiálních zápasech. Jejich rozšíření do zbytku fotbalového světa však chvíli trvalo.

     V roce 1917 tým vybraných argentinských hráčů Rosarijské fotbalové asociace nastoupil k přátelskému utkání proti mužstvu uruguayské asociace. Do konce zbývalo jen pár minut a hosté, kteří vedli 1:0, odolávali velkému tlaku Argentinců bojujících o remízu. Všechny míče vyslané na uruguayskou branku zázračně odvracel brankář Cayetano Saporiti nebo jeho pečlivá obrana. V nastaveném čase se argentinský útočník Gabino Sosa opřel do centru od Zenóna Díaze a překonal Saporitiho, jenže míč šel těsně nad břevno. Protože v brankách scházely sítě, mnoho diváků se domnívalo, že se dočkalo vytouženého vyrovnání, a tak radostně vběhli na hřiště a oslavovali gól. Rozhodčí okamžitě ukončil zápas a později v šatnách informoval hráče, že ve skutečnosti branka nepadla, a Uruguay tedy vyhrála. Nadšení fanoušci slavili až do setmění a o porážce se dozvěděli až druhý den ráno ze sportovních stránek novin.

Pravidla hry fottballové 1921 – vydáno péčí zkušebního sboru československých  soudců footballových

Předpisy pro funkcionáře:  Doporučuje se přesvědčiti se před každým zápasem, zda jsou brankové sítě řádně připevněny a zda v nich nejsou díry, jímiž by mohl míč proniknouti.

 

Tak tady to s uchycením brankové sítě na historické fotce z loketského hřiště místní funkcionáři slušně podcenili

 

Přes veškerou snahu funkcionářů z Lokte, ani na této historické fotografii se jim to s kontrolou sítě a jejím uchycení na domácím hřišti moc nepovedlo

 

 

Zdroj: Proč se hraje fotbal 11 na 11

 

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37354
Tento měsíc: 289 | Tento týden: 125 | Tento den: 5

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x