Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Tradiční ašský mládežnický fotbalový turnaj O pohár Františka Pláničky

     Jeden z mládežnických fotbalových turnajů je v Aši pojmenován po vynikajícím sportovci a brankáři Františkovi Pláničkovi. Narodil se 2. června 1904 na Žižkově a zemřel 20. července 1996 v Praze. Jeden z nejslavnějších světových fotbalových brankářů byl také reprezentant Československa. František Plánička je vzorem klubové věrnosti, protože za celou svoji sportovní kariéru oblékl mimo slávistického dresu jen ten reprezentační. V roce 1934 přivedl jako kapitán Československo až do finále Mistrovství světa, v němž jsme podlehli Itálii 2:1.

     V letošním roce 1. května se bude jednat již o 55. ročník tohoto tradičního mládežnického turnaje O pohár Františka Pláničky

     Nejprve byl turnaj určen kategorii starších žáků a rok od roku se počet účastníků zvyšoval. František Plánička se osobně se svoji manželkou toho turnaje zúčastňoval. Původní pohár Františka Pláničky byl vyroben v místní ašské porcelánce. Bohužel se začátkem devadesátých let nenávratně ztratil. Z tohoto důvodu byla vyrobena věrná kopie tohoto poháru podle dochovaných fotografií. Například v roce 1990, kdy se konalo Mistrovství světa v Itálii, kde byl Plánička čestným hostem, hned po příletu do Prahy pokračoval na turnaj v Aši. Na turnaji si také například zahrál Martin Vaniak, Pavel Nedvěd nebo Jaroslav Šilhavý. Pojďme se tedy spolu podívat na historické turnajové fotografie z roku 1979 a 1980.

 

 

 

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37354
Tento měsíc: 289 | Tento týden: 125 | Tento den: 5

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x