Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Víte, že? - Kdy se poprvé uskutečnil fotbalový zápas za umělého osvětlení?

     Již víme, že anglické město Sheffield výrazně přispělo k vývoji fotbalu, co se týče pravidel. Další jeho zásluhy leží v oblasti technických inovací, jako je umělé osvětlení. V pondělí 14. října 1878 od půl osmé večer – což je v severní Anglii noc – se na stadionu Bramall Lane odehrál experimentální zápas ve svitu osmi tisíc plynových lamp. Zhruba dvanáct tisíc lidí zaplatilo šest pencí za lístek – mnozí využili příšeří a do ochozů se proplížili, aby mohlo sledovat utkání mezi dvěma místními týmy, které však nebylo tím nejzajímavějším. Protože první žárovku předvedl Thomas Edison v Menlo Parku v New Jersey až o rok později, osvětlení sestávalo z tisíců plynových lamp umístěných ve čtyřech dřevěných panelech, které visely ve výšce přibližně deseti metrů na stožárech v rozích hřiště. Každý panel vypadal skoro jako namodralý maják a vzduch jim dodávaly elektrické motory. „Zdálo se, že celý svět je spokojený s výsledkem pokusu. Světlo bylo velice jasné a účinné“, informoval následujícího dne list The Independent. The Times poněkud střízlivěji oznámily, že „záře oslepovala hráče a občas způsobovala nezvyklé chyby“.

     Úspěch vedl k sérii podobných experimentů po celém Spojeném království. Devět dni po utkání v Sheffieldu proběhl podobný zápas v glasgowském Cathkin Parku, o další tři dny později na stadionu Aston Villy na Wellington Road a nedlouho nato na hřišti Blackburnu Rovers a londýnském Kennington Ovalu. Ve všech případech to byly přátelské duely, které měly ověřit kvalitu světla. Další vývoj ke hře za umělého osvětlení však kvůli neustálým rozmarům Fotbalové asociace trval ještě přes půl století. Poprvé se oficiálně hrálo až 22. února 1956 ve Fratton Parku, kde Portsmouth přivítal Newcastle United. Na druhé straně Atlantského oceánu Jihoamerická fotbalová konfederace (CONMEBOL) povolila, aby zápasy Copy Amériky v Argentině v roce 1937 probíhaly za osvětlení elektrickými žárovkami.

     Dvě další zajímavosti: V roce 1890 se skotské kluby St. Mirren a Morton FC (později přejmenovaný na Greenock Morton FC) utkaly ve večerním duelu v záři olejových lamp. V Brazílii se první fotbalový zápas za umělého osvětlení konal v roce 1923 v Sao Paulu, kde kolem hřiště stálo …. několik rozsvícených tramvají.

 

Zdroj: Proč se hraje fotbal 11 na 11

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37354
Tento měsíc: 289 | Tento týden: 125 | Tento den: 5

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x