Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Historie fotbalového klubu TJ Baník Pila - 3.díl

     Ve stejném čase, ale o poznání nadějněji vypadá vývoj v dorostu a žácích. Dorostenci bojují v okresním přeboru (1971/72 – 7. místo), a výborně si vedou žáci, kteří po vítězství v I. třídě v ročníku 1975/76 pokračují úspěšně i ve vyšší soutěži a své tažení završí v roce 1980, kdy z 1. místa ve III. třídě postoupí do okresního přeboru. A zde bychom právě mohli najít jména, se kterými bude v první polovině 90. let spojen zatím nejvyšší kvalitativní bod fotbalu na Pile. Jeho svědkem bude též v roce 1976 nově zvolený předseda oddílu Oldřich Ozom.

 

     Zatím jsme ale ve druhé polovině let sedmdesátých. Tělovýchovná jednota tedy v intencích doby nemohla plnit jen sportovní cíle, ale byla tak či onak zainteresována i na rozvoji tehdejší socialistické společnosti. A tak krom „kopání III. třídy“ tak kopalo v „akcích Z“, schůzovalo se a papírovalo. Když si spočítáme, že zhruba 60 dospělých členů oddílu odpracovalo například v roce 1982 1.250 brigádnických hodin …..

     Trpělivost a poctivost v přípravě však slavila úspěch. V sezóně 1983/84 bylo A – mužstvo opět v okresním přeboru. A v následujících letech se dá mluvit jen o cestě vzhůru touto soutěží. V roce 1985/86 ještě 11. místo, v další sezóně už páté. V roce 1987/88 sestup na místo osmé, ale v ročníku následujícím 4. místo (v tradičním derby porazila Pila Kolovou 10:0!) a pak v letech 1989/60 konečně vítězství v okresním přeboru (43 bodů z 26 zápasů, skóre 73:27!) a postup do 1. B třídy! Z konkrétních výsledků vybíráme: Žlutice – Pila 0:6, Pila – Ostrov 7:0.

 

     Obnovené žákovské družstvo vedené L. Makovcem aj. Koudelkou v něm budoucí opory A – mužstva v 90. letech, vstoupilo do III. třídy a vzápětí vybojovalo postup do okresního přeboru.

     Pilský fotbal se na počátku 90. let ocitl na začátku období své největší slávy. Úspěchy mužstva budou provázeny nadšením jeho fanoušků a ti naopak poženou hráče k dalším vítězstvím. Kvalitní hru bude provázet i kvalitní zázemí v podobě nově zbudovaných kabin i s oddílovou klubovnou.

90. léta – vrchol pilské kopané

     Jak jsme již uvedli, sezóna 1989(90 znamenala pro pilský fotbal zatím největší úspěch. Do těchto let vstupoval oddíl pod předsednictvím Oldřicha Ozoma, mužstvo pak s trenérem Františkem Podskočem. Obě tyto osoby stály (samozřejmě s dalšími činovníky klubu a především hráči) u dosavadních vrchol§ fotbalu na Pile. Ve druhé polovině této dekády, kdy nastávají opět spíše hubenější léta, se stává předsedou Jiří Bartoška a na trenérském postu se objevují Jiří Řezníček a Lubomír Růžička.

     Soutež v roce 1990/91 znamenala potvrzení nastoupeného vzestupného trendu v herní kvalitě mužstva. Po postupu z okresního přeboru dokázalo jako nováček v I. B třídě zopakovat předchozí úspěch a svou první účast v této soutěži završilo celkovým vítězstvím!

     V řeči čísel: z 26 zápasů 17 vítězných, 5 remíz a pouhé 4 prohry. Branková bilance 69:23 a 39 získaných bodů.

     Za zmínku stojí též některé výjimečné výsledky: na podzim Pila – Dvora 6:0, Kraslice – Pila 2:4, na jaře odveta ve Dvorech 1:0 pro Baník Pila, Luby – Pila 0:8.

     K nejlepším střelcům sezóny patřili v mužstvu Brožík V. – 19 gólů, Brabenec P. – 18 gólů, Šimůnek V. – 13 gólů, Belbl P. – 5 gólů.

     Už jen třešničkou na dortu byla v létě úspěchy na turnajích ve Stanovicích (2. místo) a v Kolové (1. místo). Kádr se připravoval na vstup do 1. A třídy.

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37260
Tento měsíc: 200 | Tento týden: 76 | Tento den: 6

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x