Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Překvapivý výsledek v posledním kole divizní sezóny 1966/67

     Dostal jsem od pana Ladislava Krále zajímavý dotaz (za který děkuji) na soutěžní sezónu 1966/67, kdy hrála Slavia Karlovy Vary divizi, a v té došlo při posledním mistrovském utkání soutěžní sezóny k ovlivnění jednoho ze zápasů. Tak zde je odpověď.

     Soupeři pro postup do II. ligy byli na jaře 1967 týmy Slavia Karlovy Vary a Dynamo České Budějovice. Tyto dvě mužstva byla prakticky stále na postupovém místě.

     Před posledním utkáním divizní soutěže, kdy aspirant na postup Slavia Karlovy Vary hrála doma s Iglou České Budějovice, a Lokomotiva České Budějovice hostila doma druhého aspiranta na postup Dynamo České Budějovice, měla družstva Slavia Karlovy Vary a Dynamo České Budějovice shodně po 37 bodech. Slavia měla poměr branek 49:18 (koeficient 2,722) a Dynamo 45:18 (koeficient 2,500). Lepší výchozí situaci před posledním utkáním obou týmů měla tedy v tomto ukazateli Slavia. No a ještě k tomu hrála doma s Iglou, která byla na posledním místě divizní tabulky a poslední místo již ani nemohla ztratit. Dynamo hostovalo na hřišti českobudějovické Lokomotivy.

 

No a teď popíšu, co se vlastně stalo

     V Karlových Varech ve dnech, kdy se hrálo poslední mistrovské utkání s Iglou České Budějovice, právě probíhal I. ročník mezinárodního fotbalového turnaje. Dne 25. června 1967, kdy měla Slavia odehrát poslední soutěžní divizní utkání, hrál se i poslední fotbalový zápas mezinárodního turnaje. Slavia tedy požádala řídící orgán, aby se toto divizní utkání sehrálo jako předzápas tomu mezinárodnímu, a požádala, aby se ve stejný čas hrál i zápas Lokomotivy České Budějovice s Dynamem České Budějovice. Pro nesouhlas budějovických týmů bylo nařízeno odehrát obě mistrovská utkání od 17.00 hodin souběžně. Tak se nakonec mezinárodní utkání stalo předzápasem tomu diviznímu.

     Výsledek domácího utkání týmů Slavia Karlovy Vary s Iglou Budějovice skončil vítězstvím 5:1 pro Slavii. No ale v českobudějovickém zápase došlo k „překvapení“. Lokomotiva České Budějovice doma prohrála s aspirantem na postup Dynamem České Budějovice 0:10!!! O konečném umístění obou celků rozhodoval při stejném počtu bodů poměr branek, a za tohoto stavu měl do II. ligy postoupit tým Dynamo České Budějovice. Dne 26. června 1967 pustil do světa článek ve Večerní Praze domněnku, že došlo k ovlivnění zápasu. Slavia následně podala k řídícímu orgánu stížnost na neregulérnost konečného českobudějovického zápasového výsledku. Po dlouhém projednávání tohoto utkání, různých zasedáních a spoustě novinových článků nakonec komise VFS ÚV ČSTV vynesla konečné rozhodnutí o neregulérnosti utkání v Českých Budějovicích a potrestala nejen oba kluby, ale i rozhodčí. Výsledek byl poté anulován a oba českobudějovické týmy prohrály kontumačně 0:3. Následovalo také jejich potrestání sestupem z divize. Toto rozhodnutí bylo potvrzeno dne 28. srpna 1967 i předsednictvem ÚV ČSTV.

     Slavia Karlovy Vary se tak umístila v tabulce na 1. místě a postoupila do II. ligy. Celý tento případ byl mrzutý i v tom, že s Dynamem České Budějovice (dříve SK České Budějovice), říkalo se jim „černé kůže“ pro černobílou barvu jejich dresů, odehráli slávisti před 2. světovou válkou, ale i po ní, spoustu hezkých a zajímavých utkání.

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37349
Tento měsíc: 285 | Tento týden: 121 | Tento den: 9

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x