Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Mezinárodní kopaná v Sokolově

     Sokolovští si v listopadu 1956 pozvali do svého hornického města fotbalisty z Německé demokratické republiky, mužstvo Empor Zwickau, aby s ním sehráli přátelské utkání. Sněhová vánice nakonec nebyla překážkou tohoto zápasu, který se hrál na hřišti Baniku před návštěvou 500 diváků. Přes nepřízeň počasí se zápas odehrál s velkým elánem. Hosté v poli dobře kombinovali krátkými a přesnými přihrávkami a rychlým startem na míč. Co ale vázlo, byla střelba, na kterou si zase Baník nemohl stěžovat. Třebaže záloha a obrana nepodaly v tomto zápase svůj standardní výkon, útočníci Baníku stačili tento nedostatek vyrovnat a svoji agilností tak nastřádat ke konci zápasu pětibrankový náskok. Utkání skončilo konečným výsledkem 8:3 pro Baník. Do poločasu byl však stav dost vyrovnaný a Baník vedl pouze 3:2.

 

 

 

Mužstva nastoupila v tomto složení

Empor Zwickau: Reicherd (Günze), Krammer, Seifert, Albert, Olbus, Reiprich, Pleuer , Schumacher

Baník Sokolov: Vaněk (Bek), Kazda I, Hegner (Volf), Šerák (Čech), Špička, Plaček, Kremz, Ištvánek, Kazda II, Lindenthal, Lipman (Jelasič).

     O branky vítězů se rozdělili Manfréd Kazda 4, Lipman 2 a po jedné brance dali Špička a Kremz. Za hosty skóroval dvakrát Pleuer. Zápas řídil dobře rozhodčí Kumpa se Skálou.

     Týden poté hostoval Baník v Německé demokratické republice na pozvání fotbalového klubu Empor Zwickau. Sokolovští po prvním domácím vítězném utkání provedli v sestavě několik změn a opět vzorně reprezentovali sokolovský fotbal. Opět zvítězili, a to výsledkem 6:0, když ještě o poločase byl stav 0:0. Baník zahájil zápas opatrně, protože zmrzlý terén nedovoloval z počátku hru, na jakou byli hráči Sokolova zvyklí. Brzy se však aklimatizovali a jejich hra nabývala na ucelenosti. Po změně stran vyměnil trenér Baníku Vojáček Ištvánka za Jelasiče a Lindenthala za Volfa, což mělo nakonec vliv i na konečný výsledek. Přes 1500 diváků vidělo střílet branky dvakrát Volfa, Špičku, Ištvánka, Kazdu a Lipmana po jedné. Nejlepšími hráči na hřišti byli Manfred Kazda, Špička a Lipman. U domácího týmu Empori to byl Ober ve středu útoku. Rozhodování rozhodčího Rudera bylo objektivní. Sokolovští byli přátelsky přijati a ubytováni v pěkném Sporthausu na stadionu Dimitrova.

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37349
Tento měsíc: 285 | Tento týden: 121 | Tento den: 9

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x