Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Vojáci z Karlových Varů vrátili do lázní v roce 1986 ligu

     Před válkou a potom i v padesátých a šedesátých letech se hrála v našich největších lázních Karlových Varech druhá nejvyšší fotbalová soutěž. V roce 1956 skončilo Dynamo (nyní Slavia) třetí

a o čtyři roky později dokonce druhé

 

      Jen čtrnáct ligistů a dva nejúspěšnější z II. ligy hráli u nás lepší fotbal. Však také jména Feureisl, Matějček, Muzikář, Honomichl, Vydra a jiných vyslovovali všude s úctou.

     V sedmdesátých letech, přesně v sezóně 1977/78 našli sešívaní rovnocenného soupeře ve VTJ, která se objevila v divizi. Časem oddíl s bohatou tradicí začala přehrávat a v roce 1986 vybojovala pro Karlovy Vary znovu ligu, byť jen II. národní. K postupu ji přivedl jeden z pamětníků slavných karlovarských časů Karel Matějček. V té době vojáky vedl již čtvrtým rokem a rozhodl se s trenérskou činností po postupu skončit.

      Vojáci z Karlových Varů po podzimu 1985 skončili třetí, na jaře ztrátu na vedoucí chebskou juniorku rychle zlikvidovali a v utkání pravdy v Aši nad nadějemi RH zvítězili 2:1. V předposledním kole excelovali s Královským Dvorem 7:1 (Timko 4 branky), postup potvrdili a za jásotu diváků se Karel Matějček ocitl na ramenou hráčů. Ti si za devítileté účinkování v divizi získali pohlednou hrou také potřebné divácké zázemí. Návštěvy se na jejich utkání pohybovaly okolo 700 až 800 diváků, na derby a v klíčových utkáních kolem 1000.

„Už loni se nám jaro vydařilo, v novém ročníku jsme v nastoupeném trendu pokračovali. Útočný fotbal je pro diváka atraktivní, a tak k nám rádi chodili. Všechna utkání se nepovedla, viz třeba šest porážek, z nichž ta poslední se dostavila až v závěrečném kole, kdy dostali příležitost k „otrkání“ náhradníci. Nastříleli jsme však 73 branek, víckrát skórovali v českých fotbalových soutěžích jen junioři Slavie Praha“, řekl tehdy trenér Karel Matějček.

     Poté dodal „Myslím, že se špička divize vyrovná konci tabulky vyšší soutěže. Soudím tak aspoň podle výsledků přátelských utkání i podle osudu sestupujících níž a postupujících v lize. My potvrdili dobrou výkonnost i s opravdu kvalitními týmy, jako je Škoda Plzeň 3:3, s Chomutovem 2:0 a s RH Cheb doma 2:2. Všechny tři celky nastoupily kompletní, a i když jim chyběla motivace, rozhodně moji chlapci nehráli špatně. V brance se osvědčil Kováč, z obrany Kramár, Matoušek, Gargoš a Holub, nebo Huta. Vynikal zejména Kramár, ze zálohy Demjanovič, Mejdr, roli dirigenta měl Slabý, v útoku se objevil Sivák, Timko a Školka.“

     Nový trenér se musel vyrovnat s odchodem Kovacse do ZŤS Košice, Kramára do Bardějova, Dobšička do Poštorné, Matouška do Rakovníka, Školky do Povážské Bystrice, Siváka do Pardubic a Timka o kterého projevilo zájem několik ligových klubů.

       Karlovy Vary získaly ligu a funkcionáři VTJ nechtěli, aby tomu bylo jen na rok. Nový tým začal přípravu již 2. července na tradičním turnaji v Bechyni. Vykročili správným krokem? No tak o tom zase někdy příště……

Statistický zdroj:  Jaroslav Rokos

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37349
Tento měsíc: 285 | Tento týden: 121 | Tento den: 9

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x