Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Jan Masák - hlasatel fotbalového klubu Slavia Karlovy Vary

     V roce 1968 slavila Slavia Karlovy Vary 40 let od svého vzniku. Spolu s ní to slavil také Jan Masák. Pokud v té době měl kdokoli nějakou pochybnost o sestavě, brance, nebo o tom, kdo koho střídal, obrátil se na hřišti v Drahovicích na hlasatele Jana Masáka. Tomu nic neuteklo a vždy rád pomohl. Patřil k lidem žijícím v pozadí, byl nenápadný, a tak se o něm nikdy nic nenapsalo. Jenže bez jeho obětavé práce by se slávistický karlovarský fotbal neobešel.

      Rodák z Týna nad Vltavou působil jako kantor kdysi i v Užhorodu. Pak dělal řídícího na škole v rodné obci.

     Do Karlových Varů se Jan Masák přistěhoval až po osvobození, nejdříve pracoval jako školní inspektor v Jáchymově, pak pracoval na KNV v Karlových Varech, později také na ONV. Svoji funkcionářskou dráhu v barvách Slavie začínal nejprve u hokeje, hlasatelem v kopané byl od roku 1951. Jeho zásluhou měla v roce 1968 Slavia krásný, pečlivě vedený archiv, který se však v minulosti nenávratně ztratil i s kapitánskou knihou.

     No a jak tehdy vyprávěl: „Dalo to hodně práce sehnat všechen historický materiál. Naštěstí se zachovala kapitánská kniha z let 1930 až 1938. Pak jsem šel po stopách dalších dokladů, protože v novinách se o Slavii psávalo málo. Klub tady jen živořil vedle slavného Karlsbader FK. Když bylo Slavii deset let, musela se rozloučit se svoji činností. Zakládající předseda ing. Klepetář vzpomínal na to, jak v době, kdy chtěli slavit desáté výročí založení, pochodovala po hřišti Slavie na Růžovém vrchu Hitlerjugend“.

     Zásluhou Jana Masáka nakonec v té době vyšla brožurka k jubileu celé jednoty, kterou klub Slavia Karlovy Vary vlastní. Ne všechen historický materiál Slavie Karlovy Vary ale skončil v propadlišti dějin. Proto se budoucí návštěvníci připravované výstavy „Zapomenutý fotbal na Karlovarsku 1909 – 1970“, která bude prezentována od října 2024 do ledna 2025 v Muzeu Karlovy Vary ve spolupráci s projektem „Zapomenutý fotbal“, mohou už teď těšit například na vystavené fotbalové artefakty fotbalových klubů z celého našeho regionu té doby, ale také na zcela historicky první veřejné představení zcela nejvzácnější knihy výročních schůzi Slavie z roku 1928, spolu s dobovou a vůbec první neméně vzácnou klubovou pokladní knihou a knihou členů.

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37349
Tento měsíc: 285 | Tento týden: 121 | Tento den: 9

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x