Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Exhibice Slavie Praha v Karlových Varech v roce 1929

Slavia poráží Karlsbader FC 5:2 (3:1). Scorovali Joska 3, Junek 2 (1 penalty), za Karlsbader Schroeder z penalty a Busch. Ve druhém poločase finish Slavie a domácí snaží se surovou hrou odvrátiti debakl. Levý back Urban vyloučen a hned nato Svoboda pro protestování. Soudce – slaboch. V 82. minutě při surovém skosení Puče před brankou zaplavuje obecenstvo hřiště a zápas předčasně ukončen místní policíí. Provokativní chování karlovarské policie vůči českému obecenstvu.

     Slavia vyslala do Karlových Varů svůj kompletní ligový team, což zdálo se býti zárukou zdařilé exhibice. Četně se dostavivší návštěva – v níž tentokráte mělo české obecenstvo většinu – přivítala též červenobílé již při nástupu na hřiště srdečným potleskem, který znovu a znovu burácel v průběhu hry při ukázkách slávistického umění. Slavia aniž by se byla zvláště namáhala, vyčerpala v prvním halftimu domácí mužstvo kombinační hrou do té míry, že po přestávce mu hrozilo zhroucení. Zadní řady karlovarského mužstva chtějíce patrně zabránit katastrofě, utekly tak k bezohledné surové hře, že nakonec nervy obecenstva vypověděly službu a toto při skosení Puče před brankou zaplavilo hřiště. Ovšem hlavní vinu nese soudce Havlíček, který připustil tak surovou hru domácích. Po odpískání zápasu dala se do práce místní německá policie a postupovala proti českému obecenstvu a též proti hráčům Slavie takovým způsobem, že se vynucovaly vzpomínky na předválečné Karlovy Vary, kdy tamní německá policie při každé příležitosti persekvovala české občanstvo. Z těchto tří policistů s tasenými šavlemi se nejsmutněji proslavil v tomto směru inspektor Pech. Jde jenom o sport, ale nebudeme škoditi, když i z poznatků učiněných při takovýchto příležitostech se vyvodí důsledky krajně naléhavé v pohraničí a v místech tak vysoce významných pro účinnou propagaci našeho státu v cizině.

     Pro vedení Slavie pak je včerejšek ponaučením. Tak jako Sparta nyní i Slavia se mohla přesvědčit, že matche v Karlových Varech za dnešní mentality tamního klubu a mužstva nejsou sto splniti propagační a exhibiční účely, nýbrž naopak končí pravidelně skandály, jež sport jenom znevažují.

Z rušného průběhu zápasu

Slavia nastoupila v sestavě:

Plánička – Ženíšek, Novák – Vodička, Pleticha, Čipera – Junek, Joska, Svoboda, Puč, Kratochvíl

Karlsbader FC:

Lorenz – Puchta, Urban – Fischer, Wolf A., Gassmann – Klug, Mannsbaerger, Schneider, Busch, Wolf H.

     Již v 6. min. byl při jednom útoku Němců zraněn Plánička, pokračoval však ve hře. Za stálé převahy vstřelil v 6. min. Junek první branku Slavie. Ve 30. min. vyrovnali domácí Schroederem z penalty nařízené soudcem Havlíčkem za nastřelenou ruku Ženíška. Za chvilku na to odstoupil přechodně Svoboda pro zranění. V posledních 5 minutách padají dvě branky červenobílých. Ve 40. a 42. minutě. Obě vstřelil Joska. Po změně branek vzmáhají se zprvu domácí k náporu a ve 2. min. již Busch dotahuje na 2:3. Pak ale nasadila Slavie finish, jemuž zadní řady Němců, jak již předeslány, čelily vydatně surovou hrou. Zvláště Puč byl předmětem jejich milé pozornosti. Ve 30. min. za sražení tohoto hráče před brankou nařízen 12 y kop, z něhož vstřelil Junek čtvrtou branku a ve 35 min. Joska zvýšil stav zápasu na 5:2.

     Za toho stavu byl též match o dvě minuty později předčasně skončen z důvodů, již vylíčených. Před tím byl již v 15. min. vyloučen levý back domácích Urban za unfair sražení Svobody a v 17. min. stejný osud stihl Svobodu, když protestoval proti shovívavosti soudcově vůči surovostem Němců.

Němci nebyli Slavii rovnocenným soupeřem

     Čelili její kombinaci a technice jedině unfair způsobem hry. Za jiného soudce, jenž by si byl vynutil dodržení fair play byla by Slavia musela triumfovati rozdílem celé třídy. Ve forvardu Slavie byl tentokráte nejlepším mužem Junek na pravém křídle hrou v poli a střelbou. Po něm následují hráči v této výkonové stupnice: Svoboda, Joska, Puč, Kratochvíl. Posléze jmenovaný se však ke konci matche pěkně rozehrál. Nejlepší řadou byla včera záloha v čele s Pletichou. Ale ani obraně nelze ničeho vytknouti.

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37349
Tento měsíc: 285 | Tento týden: 121 | Tento den: 9

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x