Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Derby bez jediné žluté karty

Tahákem 16. kola nejnižší soutěže v roce 2001 se stalo derby dvou romských jedenáctek v A skupině IV. třídy

Slavia Junior Karlovy Vary  -  Jiskra Karlovy Vary  3:0  (1:0)

     Krásný slunečný den, kvalitně připravené fotbalové hřiště na AC Start Karlovy Vary a nejméně 100 diváků, kteří se přišli podívat na derby, o kterém se mluvilo již týdny. První vzájemné utkání těchto týmu skončilo v podzimní části soutěže přesvědčivým vítězstvím Slavie Junior 6:2. Jak dopadne jarní odveta? Fanoušci Slavie Junior měli jasno a nahlas potvrzovali, že to skončí opět velkým rozdílem. Postavení obou celků v tabulce napovídalo, že to nebude mít Jiskra vůbec lehké. Před tímto utkáním byla Slavie Junior na pátém místě se ziskem 24 bodů, naproti tomu Jiskra se třemi body byla beznadějně poslední. Jenže víte jak to je. Každé derby je nevyzpytatelné a stát se může cokoliv.

     Na první branku se čekalo až do 38. minuty, kdy Roman Bílý ze Slavie Junior otevřel skóre. Jiskra nadále vzdorovala lavinám útoků a podruhé kapitulovala až 17. minut před koncem, kdy František Ferenc zvýšil na 2:0 pro Slavii Junior. Poslední branka padla až v poslední 90. minutě, kdy vstřelil gól Josef Bílý na konečných 3:0.

     Utkání bez chyby a s přehledem odřídil rozhodčí Miroslav Skála z Merklína, který za celý zápas nemusel udělit ani jednu kartu.

Sestava Slavie Junior Karlovy Vary: František Danč – Matějček – Petr Frank, Milan Bílý, Dušan Bílý, Luboš Kišš, Vojtěch Bílý, František Ferenc, Al. Vigár, Roman Bílý, střídali Růžička, Josef Bílý a Michal Bílý

Sestava Jiskra Karlovy Vary:  Dušan Bílý – Martin Dunka, David Dunka, Cína, Horváth, Zdeněk Miňo, Tomáš Bílý, Harang, Robert Ferenc, Roman Bílý, Karel Zoltán, střídali Josef Mezei a Al. Lenart

 

        Historie romské kopané ale sahá hlouběji do minulosti. Například v roce 1972 byli fotbalisté TJ Roma Karlovy Vary základem družstva, které na přelomu července startovalo v Gayeru v NDR. Výběr Romů dopnili ještě hráči z Brna, Ústí nad Labem a Českého Krumlova. V přípravném zápase v Thümenu remizoval výběr ČSR 2:2 a v utkání s účastníkem III. ligy NDR dosáhl výsledku 1:1.

TJ Roma Karlovy Vary

 

Fotbalisté TJ Roma svého času proháněli po fotbalových hřištích kluby jako například Bohatice, Novou Roli, Jáchymov, Kolovou, Teplou, KSNP Sedlec, Baník Pilu, Dalovice, Bochov, Lokomotivu Karlovy Vary nebo Merklín.

    

     V roce 1971 se tým TJ Roma stal vítězem krajské soutěže Romů, kdy ve finále porazil Plzeň 7:0 a Kraslice 3:0. Získal tak možnost se zůčastnit celostátního finále v Ostravě, kde reprezentovali náš okres a kraj.

     

     Nástupnický romský fotbalový tým TJ Jiskra Karlovy Vary - Dvory (dříve TJ Roma) se angažoval i mimofotbalově. Například tři členové TJ věnovali zdarma svoji krev. Vzorem šel předseda klubu Michal Kováč spolu s fotbalisty Ladislavem Grečem a Josefem Sivákem. Po fotbalové stránce si tým nevedl také vůbec špatně a patřil mezi nebezpečné protivníky.

 

V soutěžní sezóně 1974 - 1975 skončil tým TJ Jiskra Karlovy Vary - Dvory dokonce na krásném druhém místě, kdy za vedoucím Sadovem zaostal pouze o jeden bod. Z konečné tabulky je zřejmé, že s druhým nejlepším střeleckým výsledkem a zcela nejlepší obranou se nejednalo o lehkého soupeře.

 

 

 

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37349
Tento měsíc: 285 | Tento týden: 121 | Tento den: 9

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x