Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Fotbalisté VTJ Karlovy Vary si v lednu v roce 1993 zahráli pod Eiffelovkou

     Spolupráce s Duklou Praha se klubu vyplácela, a tak koncem roku 1992 dostali karlovarští vojáci nabídku, zda si nechtějí zahrát na VII. ročníku velkého turnaje profesionálních mužstev Evropy ve Francii. VTJ nabídku přijala a pod hlavičkou Dukly se turnaje zúčastnili. Co je nutné ale hned na začátku podotknout je to, že svými výkony a předvedenou hrou v zápasech vojáci ostudu v žádném případě neudělali.

     Tento velmi ceněný mezinárodní turnaj měl ve světě svoji velkou popularitu a tak polovinu zápasů odřídil v té době známý francouzský mezinárodní rozhodčí Quine. Celé to vysoce sportovní klání se odehrálo v překrásné sportovní hale Paláce sportu Paříž – Creteil, za velké podpory tisíců diváků.

     Reglement o turnaji mužstva obdržela těsné před samotným zahájením, takže na zvládnutí nastavených pravidel nebylo opravdu moc času. Hrací doba byla 2 x 7 minut a tak se hrálo prakticky vabank. Jednotlivá utkání měla spád a každé malé zaváhání bylo okamžitě potrestáno. Jako příklad lze uvést utkání Sampdorie Janov, která vedla nad FC Paříž SG 3:0, ale ta během tří minut vyrovnala.

     První utkání VTJ s týmem RSC Štrasburk se pro nás od začátku nevyvíjel moc dobře. Než se hráči rozkoukali, prohrávali 4:1, kdy hráč Pixa dokonce neproměnil penaltu. Nakonec utkání skončilo 6:2 pro Štrasburk, který ve skupině skončil první a stal se i finalistou celého turnaje. Takže nakonec ještě přijatelné. V tomto zápase za vojáky vstřelili branky Hable a Lukes.

     Ve druhém zápase s RED Star Paříž si vojáci z prvního zápasu poučili, hráli klidněji, přesněji a celé utkání vedli brankou Bronce. No a pak vteřinu před koncem dali RED vyrovnávací branku. No není to šílenost?

     K třetímu utkání v turnaji nastoupili karlovarští vojáci s jediným cílem. A to utkání vyhrát a hrát o celkové třetí místo v turnaji. Jenže Sporting Lisabon chtěl to samé. Hrálo se vyrovnané utkání, kde rozhodovali maličkosti. Za nepříznivého stavu 0:1 pro nás neproměnil Prokš penaltu, a to prakticky rozhodlo. Sporting pak jen předvedl, že nedáš – dostaneš je pravdivé slovní spojení. Prohra vojáky odsunula k zápasu o sedmou příčku.

     V zápase o sedmé místo VTJ zvítězila nad FG Paříž 5:3, kdy 3 branky vstřelil Kotek a po jedné Lukes a Bronc.

     Ve finále celého turnaje porazila Sampdoria Štrasburk výsledkem 7:4, a na třetí místě skončil FC Bayern Mnichov po vítězství nad SC Lisabon.

Pořadí ve skupině A:

  1. UC Sampdoria Janov    5 bodů      8:5
  2. FC Bayern Mnichov      4 body    10:8
  3. FC Mulhouse                 2 body      8:10
  4. FC Paříž SG                     1 bod        8:11

Pořadí ve skupině B:

  1. RC Štrasburk                  5 bodů    13:8
  2. Sporting Lisabon           4 body      5:3
  3. RS Paříž 93 AS               2 body      6:7
  4. Dukla Praha (VTJ K.Vary)     1 bod   3:9

 

Konečné pořadí VII. ročníku:

  1. Sampdoria Janov
  2. RC Štrasburk
  3. FC Bayern Mnichov
  4. Sporting Lisabon
  5. FC Mulhouse
  6. RS Paříž 93 AS
  7. Dukla Praha/VTJ
  8. FC Paříž SG

 

     V průběhu turnaje navštívil karlovarské vojáky bývalý hráč Dukly Praha Luboš Urban, který v té době hrál za IVRY, kde působil i jako trenér. Osobně se na místě vyjádřil ke hře vojáků pochvalně, stejně tak i hráčům Doležalovi a Denkovi.

     Kdo tedy za VTJ Karlovy Vary na turnaji hrál? Byli to hráči Hauzr, Ferenčík, Pixa, Kotek, Prokš, Lukes, Mojžíš, Hable z A týmu. Doplnili je ještě hráči z B týmu, a to Hlubiňák, Helkal a Bronc. Ve výpravě byl ještě trenér Josef Kopečný, lékař MUDr. M. Vinš a vedoucí mužstva Vl. Šenflok.

     Úspěšný zájezd do Paříže byl prakticky i odměnou fotbalistům VTJ Karlovy Vary za podzimní výkony v české lize a zároveň povzbuzením do dalších jarních bojů. Za celkové sedmé místo přivezla VTJ krásný pohár. Nejlepším brankářem turnaje byl vyhodnocen hráč VTJ Hauzr, který jako odměnu převzal také pohár a brašnu od firmy Adidas, která byla plná brankářské výzbroje.

        Do Paříže nejezdili karlovarští vojáci často, a tak malé přiblížení jejich cestování. Z Karlových Varů odjela výprava 6. ledna večer a druhý den před polednem zastavil autobus na předměstí Paříže před střediskem francouzské fotbalové asociace, kde se fotbalisté a doprovod ubytovali. I přes náročnost turnaje zbylo také trochu času na prohlídku Paříže. Nejprve fotbalisté vystoupili na Eiffelovku a potom absolvovali projížďku po samotném městě. I přes obrovské zácpy viděli i známý Vítězný oblouk. Obdivovali Louvre, Moulin Rouge, náměstí Pigale a katedrálu Reims.

 

 

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37334
Tento měsíc: 273 | Tento týden: 116 | Tento den: 7

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x