Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

70. ročník turnaje starých pánů v Bečově

     V sobotu dne 11. května 2024 pořádá TJ Slavoj Bečov nad Teplou již jubilejní 70. ročník turnaje starých pánů nazvaný „Memoriál Mirka Pokorného“. Tento velmi oblíbený turnaj vyhráli domácí naposledy v roce 2009, kdy za sebou nechali týmy jako SG Horní Slavkov, Čechie Dalovice, nebo Sokol Teplá. Není bez zajímavosti, že za posledních 40 let například borci z Horního Slavkova vyhráli tento turnaj ve 13 ročnících. Staří páni z Teplé vyhráli v 7 ročnících a jsou také posledním vítězem z minulého roku. Zcela nový účastníkem turnaje je stará garda z Nejdku, a tak se diváci mají opravdu na co těšit. Zapomenutý fotbal Vás tedy v předstihu na tento turnaj upozorňuje, a tak si nezapomeňte datum pořádání zapsat do svého fotbalového kalendáře.

     Historie fotbalového turnaje „Starých pánů“ je nerozlučně spjata se zakladateli poválečného bečovského fotbalu. Počátek činnosti fotbalového oddílu lze hledat ve II. polovině roku 1946. Tehdy ještě pod názvem Sparta se sešlo několik nadšenců pro kopanou pod vedením Ládi Lišky a Puchara, tehdejšího národního správce koželužny dali dohromady mužstvo, které pak následujícího roku se příhlásilo do soutěže organizované svazem kopané v Karlových Varech. Počátky Sparta Bečov jsou současně i počátky tělovýchovné jednoty v Bečově.

     Začátky nového oddílu byly opravdu těžké. Oddíl si převzal do své správy malé hřiště s dřevěnými kabinami u trati řeky Teplé, ale jinak neměl vlastně vůbec nic. Oblečení zajišťoval v té době ještě na oděvní lístky přes aktivního hráče Webra J., národního správce textilní prodejny, obutí si hráči obstarávali většinou sami na vlastní náklady. Je určitě na místě a čest vyjmenovat ty hráče, kteří otevřeli cestu k tělovýchovné činnosti bečovských občanů. Byli to hráči Kleistner Josef, Machač Miloslav, Pokorný Miloslav, Bydžovský Bohuslav, Kratina Josef, Brejcha Jan, Weber Jan, ing. Žambůrek, Kratochvíl Jan, Bubeníček Jan, Ladislav Liška, Tošner Jaroslav, Pilný František, Rais Josef, Kašpar a další. Většina jmenovaných se dnešních dnů již nedočkala. Patří mezi ně i Miroslav Pokorný, na jehož počest nese každoroční turnaj starých pánů jeho název.

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37334
Tento měsíc: 273 | Tento týden: 116 | Tento den: 7

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x