Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

LTC Praha do našeho kraje - rok 1949

Hokejový klub LTC Praha vznikl v době, kdy došlo v roce 1927 k rozkolu ve Spartě, která byla v těch letech zcela nejlepším československým mužstvem. Mladí hráči nedostávali v zápasech dostatek příležitostí a tak odešli pod hlavičku LTC Praha. Poté se prakticky stal tento klub od roku 1929 do 1949 nejlepším nejen v Československu, ale také v Evropě.   V této době s výjimkou roku 1941 vyhrálo LTC suveréně všechny ročníky a v sedmi případech vyhrálo i prestižní Spenglerův pohár. Po nástupu komunistů se klub dostal do hledáčku Státní bezpečnosti a jeho zánik byl tak předurčen. V roce 1949 byl po skončení hokejové sezóny přejmenován klub na Zdar a v pozdější době na Obchodní domy. V roce 1950 byl našemu reprezentačnímu mužstvu zakázán start na mistrovství světa v Londýně a při velmi bouřlivé schůzi v pražské restauraci Zlatá hospůdka Státní bezpečnost účastníky rozehnala. V pozdějších komunistických procesech byli hokejisté odsouzeni k vysokým trestům vězení. Tím prakticky přestal hokejový klub LTC Praha existovat.

 

Dobový tisk před zápasy – rok 1949

LTC Praha do našeho kraje

Zítra a pozítří bude startovat v našem kraji mužstvo pražského LTC i s hráči, kteří nás tak proslavili na mistrovství světa v ledním hockeyi ve Stocholmu. Tentokrát je uvidíme v kopačkách a prvním jejich startem bude hostování v Lokti proti tamnímu oddílu kopané Sokola. V neděli pak přijedou do Nového Sedla, kde sehrají přátelské utkání so Sokolem Nové Sedlo na jeho pěkném stadionu na Sklárně.

     Domácí mají potvrzenou tuto sestavu: inž. Modrý, Zábrodský, Roziňák, Konopásek, Kobranov, Trousílek, Bubník, Hajný, Kramer, Běhounek a Rudolf. Team hostí bude doprovázet i populární rozhlasový reportér redaktor Laufer, který bude mít v Novém Sedle i v Lokti přednášku na thema „Jak jsem vyhráli ve Stockholmu“. Utkání s pražskými hosty začíná v Novém Sedle v 17 hodin a předzápas obstará dorost domácích proti dorostu Chemické Sokolov.

Dobový tisk po zápasech – rok 1949

Blátivý terén vadil oběma zápasům pražského souboru hockeyistů LTC, kteří přijeli do našeho kraje dokázat, že to umějí v kopačkách právě tak dobře, jako v zimě na bruslích.

     V sobotním zápase porazili Sokol Loket 4:1 a v neděli v Novém Sedle hráli s tamním Sokolem 4:2 za stavu poločasu 2:2. Nečekaně hojná návštěva v počtu 1200 diváků a dobrý výkon rozhodčího Karla Jelínka z Karlových Var byly vhodným rámcem utkání. Branky za vítěze Roziňák, Kobranov, Rudolf a Bubník, za domácí Matějka a Hampl.

 

 

Zdroj: Kronika fotbalového klubu TJ Union Nové Sedlo

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37249
Tento měsíc: 202 | Tento týden: 74 | Tento den: 9

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x