Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

První fotbalový zájezd Dynama Karlovy Vary za hranice vlasti v roce 1953

     V sobotu v dubnu 1953 krátce po 14. hodině přejela výprava hráčů kopané Dynama Karlovy Vary státní hranice a za rostoucí veselosti dorazila po 3 hodinové cestě autobusem, vedoucí po betonové autostrádě, do Zwickau, kde se ubytovala v hotelu Wagner.

     Zwickau je okresním městem se silným průmyslem. Počtem obyvatel se však Karlovými Vary nedá srovnávat, bydlí v něm totiž 300 tisíc obyvatel.

     Ještě v sobotu večer odešla výprava na kabaretní pořad k oslavám tisku, které zde pořádala redakce Freie Presse, listu krajského výboru SED.

     V neděli po sportovní přehlídce ve městě a krátkém poledním odpočinku nasedli hráči Dynama Karlovy Vary opět do svého autobusu k cestě na stadion G. Dimitrova.

     Krásná, nízce přistřižená travnatá plocha, je první věcí, která upoutá oči návštěvníka. Lehkoatletická dráha a betonová šikmá plocha pro cyklistické a motocyklistické závody přechází v prudkém stoupání v kruhové hlediště, do něhož se vejde 80 tisíc diváků. Stadion, který ještě není dokončen, jsme si prohlíželi s neskrývanou radostí a závistí.

    Je několik vteřin po 15. hodině a soupeři se představují. Účastník krajské ligy Aktivist Karl-Marx Zwickau nastoupil v brance s Lorenzem, s obranou Gerber – Gerlich – Meisner, se zálohou Führer a Fuch a s útokem ve složení Fröhlich, Reinhold, Lorenz, Heinz a Kunak.

     Trenér Dynama Karlovy Vary postavil jako původní tuto sestavu: Vydra – Kotlář, Matějček, Vidlák – Jánský, Koller – V. Honomichl, Muzikář, Svoboda, Lavička a Michl.

     Soupeři si navzájem předali květiny a po zapískání rozhodčího Lauera byla hra zahájena. Jestliže jsme s radostí přicházeli na stadion G. Dimitrova a obdivovali jeho zelenou plochu, neměli jsme už takovou radost z výkonu Dynama Karlovy Vary, které na takové hřiště není stále ještě zvyklé. I přes nesourodou hru však měl již ve 2. minutě příležitost Michl, ale ze vzdálenosti asi 7 metrů od německé branky minul. V 9. minutě zahajujeme score rohů, které při skončení zápasu je 15:0 pro Dynamo.

     Až v 16. minutě přihrává Muzikář polovysokou ránu Lavičkovi a ten hlavičkou zaznamenává náš první úspěch. O 12. minut později Lavička z trestného kopu zvyšuje na 2:0 a třetí i poslední branku Dynama vsítil až v 5. minutě druhého poločasu V. Honomichl po spolupráci s Michlem a Lavičkou.

     Naši hostitelé přišli ke slovu až ve 23. minutě druhého poločasu, kdy Heinz asi z 20 metrů prudkou ranou pod tyč poprvé překonal Vydru. Ve 30. minutě chytá za nohu Lorenze a ten z pokutového kopu snižuje na 2:3. Ve 43. minutě, po nedorozumění v obraně Dynama Karlovy Vary, Vydra jen ztěží se pokouší zachránit, avšak Heinz ještě stačil poslat míč zpod jeho těla do sítě.

     Dynamo hrálo velmi slabě, nebyli jsme s jeho výkonem spokojeni. Vázla spolupráce útoku se zadními řadami a střelecká nepohotovost našeho útoku tomuto nesouladu ještě napomáhala. Domácí se dovedli po první brance Heinzově vzchopit a nakonec i vyrovnat.

     Protože cesty pošty odtud do Karlových Var jsou nevyzpytatelné a mohlo by se stát, že své pozdravy domů si přečtou první ti, kteří je před několika dny psali na pohlednice, rozhodli jsme se:

Všichni účastníci prvního zájezdu Dynama Karlovy Vary za hranice vlasti posílají všem svým příznivcům a samozřejmě svým milým doma srdečné pozdravy.

 

 

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37334
Tento měsíc: 273 | Tento týden: 116 | Tento den: 7

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x