Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

41 let stará vzpomínka na karlovarské muže v černém

     Po skončení každého fotbalového soutěžního ročníku ty nejlepší týmy postoupí a ty poslední sestoupí. Věděli jste, že tomu tak bylo a je i u rozhodčích? Pojďme společně krátce zavzpomínat na ty, se kterými jsme se v minulosti na fotbalových hřištích velmi často potkávali.

     Před 41 lety, tedy v roce 1983, si naši karlovarští rozhodčí nevedli vůbec špatně. Například z krajského přeboru postoupili do divize rozhodčí Václav Krondl, který skončil v celkovém hodnocení na druhém místě, Šobíšek postoupil ze třetího místa a Varga ze šestého.  V nejvyšší krajské soutěži skončil ještě rozhodčí Dobiš na sedmém místě a Helecz na místě šestnáctém.

     V sezóně 1982 – 1983 byli tehdy rozhodčí, stejně jako soutěže, rozděleni na 1. A třídu a 1. B třídu. Prakticky většina karlovarských rozhodčích si v těchto soutěžích nevedla vůbec špatně a umístili se na předních místech. V 1. A třídě se na druhém místě umístil Skála, na třetím Sedláček, na sedmém Buřík a na osmém Štěrba. V 1. B třídě se na prvním místě umístil Dolejš a na třetím Musial. To se pozitivně projevilo při nominaci na řízení nově utvořených krajských soutěžích. Do krajského přeboru v soutěžní sezóně 1983 – 1984 postoupilo celkem devět rozhodčích našeho okresu!!!

     Dobrou úroveň potvrdili i okresní rozhodčí, z nichž si do krajské soutěže vybojovali postup Procházka, Obitko, Jiří Vaško a Tomášek.

      Nebudeme si nic namlouvat. Okolo rozhodčích bylo rušno před 100 lety, je a bude i v současnosti. No aby také ne. Vždyť třeba svým nesprávným rozhodnutím v zápase mohou ovlivnit nejen ten zápas samotný, ale třeba i úsilí celé sezóny.

      Před 41 lety dbala na to, aby těch přehmatů bylo co nejméně, komise rozhodčích při výboru fotbalového svazu při OV ČSTV ve složení předsedy Zbyňka Šobíška z Ostrova, a členů Lebedy, Sedláčka, Musiala, Buříka, Eröse, Eisenhammera a Merce. V krajské komisi rozhodčích v té době pracoval Václav Krondl.

     Neméně důležitou práci odváděli také instruktoři, kteří se rekrutovali většinou z řad bývalých fotbalových rozhodčích. Vzpomeňme na instruktori pro soutěže řízené ČÚV ČSTV, tedy od národní ligy po divizi, kterými byli Eisenhammer a Mikeš. Ve funkcích krajských instruktorů byli Farmačka, Pospíšil, Kumpa, B. Kopcio, a pro okresní soutěže Csölle, Myšák, Jalůvka, Erös, Lebeda, Merc a Šobíšek.

      V současnosti trápí rozhodčí jedna věc – je jich málo. Před 41 lety tomu nebylo jinak. Věková hranice pro řízení krajských soutěží tak byla tehdy zvýšena na 50 let věku. Přesto se jim podařilo ulovit i „mladou krev“, a tak průkaz rozhodčího získali Přibyl, Plachý a Podolka, kterého současní pamětníci určitě znají i jako fotbalistu, který hrál za karlovarskou Slavii.

 No a na závěr dobová výzva:                                                                                                                                              

“Nábor nových rozhodčích probíhá neustále, zájemci jsou školeni průběžně tak, jak se přihlásí! Všichni zájemci se tedy mohou kdykoliv přihlásit na OV ČSTV v Karlových Varech, Dimitrovova ulice, u metodika Karla Schimona, ať již osobně, nebo písemně s udáním adresy!“

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37334
Tento měsíc: 273 | Tento týden: 116 | Tento den: 7

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x