Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Malé zastavení nad závěrem fotbalových soutěží v okrese Karlovy Vary v ročníku 1961 – 1962

     Rok 1962 máme všichni v paměti jako rok obrovského úspěchu naší kopané. Reprezentační tým se senzačně probojoval do finále MS v Chile, kde prohrál s týmem Brazílie 1:3 a stal se nejlepším mužstvem z Evropy.

     Vraťme se ale zpátky k nám do okresu, kde byl fotbal neméně populární, a kdy se soutěžního ročníku 1961/1962 zúčastnilo celkem 144 družstev, což byl zcela největší počet v historii okresu.

      Tento ročník plný fotbalu se vyznačoval ve většině svoji vyrovnaností a o postupujícím se prakticky rozhodovalo až v posledních kolech. Například v okresním přeboru dospělých skončila rovnou tři družstva se shodným počtem bodů a tak o postupujícím rozhodovala vzájemná utkání. Nejlépe z této trojice si vedl Sokol Žlutice se ziskem 6 bodů, následoval Sokol Sadov se 4 body a RH Karlovy Vary se 2 body. Žlutice si tak k velké radosti klubu a místních fanoušků zajistili účast v I. A třídě. S okresním přeborem se naproti tomu rozloučili Baník Jáchymov a Sokol Štědrá, která byla v dalším ročníku aspirant na rychlý návrat. Překvapením bylo umístění Sokola Teplá na pátém místě tabulky, protože fotbalisté měli určitě navíc. Mužstva RH Ostrov B a Slavoje Bečov včas zapnuli a záchranářské práce nakonec zvládli.

   

     Ve III. třídě mezi sebou svádělo fotbalové boje celkem 19 mužstev ve dvou skupinách. Ve skupině A zvítězila TJ Stará Role B před Duklou Karlovy Vary a ve skupině B překvapivě zvítězil tým Baníku Hroznětín před Baníkem Nová Role a Baníkem Vojkovice. Z nováčků byl nejvíce vidět Tatran Sedlec, který se umístil na hezkém pátém místě tabulky s 17 body.  Slovan Kyselka nehrál také špatný fotbal, ale bylo častěji vidět, že jim scházela zkušenost.

 

       Soutěžní sezóna ale nebyla jen o té radosti z vítězných utkání a následných postupů, byla také o disciplinární komisi, která musela řešit celkem 27 hráčů pro jejich přestupky proti pravidlům. Řešila se také dvě nedohraná utkání. Nejvíce se na těchto nešvarech podílela mužstva Baníku Ostrov, Sokola Děpoltovice, Sokola Žlutice, Dukly Karlovy Vary a Sokola Teplá. Ono ani vystoupení ze soutěže mužstva Sokola Toužim B nebylo nic, čím by se jinak velmi zajímavá sezóna mohla chlubit. V dorostenecké soutěži se třeba často nedostavovali k zápasům mužstva Sokola Toužim a Jiskry Abertamy. V soutěži žáků to byli fotbalisté ze Spartaku Bohatice a Baníku Jáchymov.

     Nedostatků bylo více, ale už toho nechám a přejdu k té hlavní kladné záležitosti, a tou byla již zmíněná informace o zvýšeném zájmu o fotbal. Vždyť v přeborových soutěžích se zúčastnilo 12 mužstev dorostu a celkově 28 družstev žáků. Zkrátka radost pohledět.

     Vítězem okresního přeboru se stal dorostenecký tým Sokola Žlutice před RH Ostrov A.

Ve finále porazil dorostenecký tým Sokol Žlutice v prvním domácím utkání RH Ostrov A 3:2. Ve druhém venkovním utkání porazil RH Ostrov na jejím hřišti 3:1 a stal se právem okresním dorosteneckým mistrem.

 

     V okresním přeboru žáků postoupila do finálové skupiny družstva Sokol Žlutice, Dynamo Karlovy A i B, Baník Ostrov a TJ Stará Role.

 

     Vítězem se stalo suverénní žákovské družstvo Dynama Karlovy Vary A, které nejen, že o deset parníků vyhrálo svoji základní skupinu, ale nezaváhalo a nenechalo nikoho na pochybách ani v té finálové.

 

          

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37334
Tento měsíc: 273 | Tento týden: 116 | Tento den: 7

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x