Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Záchranářská práce fotbalistů ze Staré Role v roce 1962

     V lednu v roce 1962 sehráli fotbalisté ze Staré Role pohárové utkání s týmem Dynamo Karlovy Vary. Zápas se odehrál na starém hřišti TJ Stará Role.

     Trenér Dynama Hroneš postavil následující mužstvo: Vydra (Crkva) – Krejčí, Muzikář, Bartovský, Potužák – Filip, Krucký – Boháč, Pahr, Pospíšil a Slabyhoud. Trenér Staré Role měl k dispozici následující hráče: Šuchman, Čejka – Uhlíř, Muška, Pouch – Oehm, Němeček A. – Froněk, Perlinger, Krch, Seko, Šemr a Šlechta.

     Obě mužstva v tomto utkání postrádala několik hráčů ze základní sestavy. Dynamo například Matějčka, Feureisla, Němečka a Jánského. Stará Role se musela obejít bez Procházky, Staňka a Mrtky.

     Dynamo se představilo ve znatelně lepší fyzické kondici, lehčeji se na zasněženém terénu pohybovali a nechyběla jim ani technika a střelba. Zápas Dynamo odehrálo systémem 4 – 2 – 4. Po poločase vedlo 3:1, kdy dvě branky vstřelil Boháč a jednu Pospíšil. Za Starou Roli skóroval Krch.

     Po změně stran připojil další tři branky Filip z Dynama. To naznačilo v prvním utkání roku zcela nové pojetí hry. Přihrávky na jeden dotyk hru Dynama zrychlilo a přidalo tak do hry nový elán. Stará Role přes prohru nerezignovala, a ve snaze udržet se v krajském přeboru, zapracovala do svého týmu i několik nových hráčů.

     

Podívejme se teď ve zkratce, jak se Staré Roli v jarní záchranářské misi v roce 1962 v krajském přeboru dařilo.

TJ Stará Role – Dynamo Karlovy Vary   1:1  (1:1)

        Sobotní dubnové dopoledne přivítalo na hřišti ve Staré Roli fotbalisty z Dynama Karlovy Vary, kteří usilovali o postup do II. ligy, naproti tomu fotbalisté ze Staré Role bojovali o holé přežití a každý bod byl v té době pro ně zlatý. Utkání probíhalo za velmi nevlídného počasí a prakticky po celou dobu pršelo. Není tedy asi třeba mluvit o regulérním terénu, který po malé chvíli vypadal jako čerstvě jarně zorané pole. Přesto to byla šance pro fotbalisty ze Staré Role, u kterých ta technická vyspělost pokulhávala za tou fotbalistů z Dynama. Nikdo z diváků nezáviděl ani rozhodčímu, protože na tak špatném terénu se hrála pouze velmi tvrdá a záludná kopaná. To byl prakticky jediný znak celého utkání.

     Fotbalisté ze Staré Role také v tomto zápase měli velkou dávku štěstí. Vždyť ve druhém poločase se starorolští nepodívali na polovinu Dynama a v posledních 20. minutách utkání se nepodívali ani ze svého trestného území, kde v brance stál  propocený brankář Staněk. V posledních pěti minutách neproměnili tutovky dynamovci Matějček, Pahr a Feureisl, a to z bezprostřední blízkosti branky.

     Rozhodčí z důvodu velkého množství faulů hru kouskoval a to vše hrálo do karet Staré Roli. No a jak to tak bývá, fanoušci Dynama se rozčilovali, že neodpískal dvě jasné penalty ve vápně Staré Role za ruce, a fanoušci Staré Role se rozčilovali, že přehlédnul jednu ruku Dynama v jejich vápně, a dokonce, že neodpískal postavení mimo hru hráčům Dynama, kdy poté z následující akce vstřelil Feureisl branku. Fotbalisté Staré Role vstřelili branku z volného přímého kopu z 20 metrů.

 

TJ Stará Role – Baník Sokolov   0:0     22. kolo

      Více jak 1000 diváků přišlo v sobotu na hřiště do Staré Role, aby podpořili své fotbalisty v utkání proti Sokolovu. Baník, který figuroval na čtvrtém místě tabulky, neměl co ztratit, ale Stará Role bojovala o setrvání v krajském přeboru. Pokud by zvítězila, zajistila by si definitivně účast i v příštím ročníku. Získaný bod byl cenný, ale opět nevyřešil sestupový rébus.

     Utkání bylo celkově nevalné úrovně a obě útočné řady předvedly bezzubou kopanou. První poločas měl Baník více ze hry a starorolští poprvé ohrozili nejistého náhradního brankáře Baníku teprve až ve 22. minutě. Mnoho práce neměl ani domácí brankář Staněk a tak se prakticky hrál celý první poločas nepohledný fotbal.

     Ve druhém poločase si Stará Role vynutila mírnou převahu, ale protože střelba na branku skoro nebyla, obraz hry se začal podobat tomu z prvního poločasu. Prakticky jediná šance, kterou domácí měli, byla situace, kdy obránce Baníku vykopával míč z prázdné branky. Utkání řídil rozhodčí Pánovec. Domácí nastoupili v sestavě: Staněk – Oehm, Muška, Šemr – Lochšmíd, Pastor – Němeček, Mrtka, Kech, Perlinger, Seko.

       Ve 24. kole nepomohlo Staré Roli ani Dynamo Karlovy Vary, které venku prohrálo v Klatovech 1:0, které se také v krajském přeboru zachraňovali.  

 

Ve 25. kole remizovala Stará Role v Plzenci s posledním týmem tabulky 1:1 a její osud v krajském přeboru se začal naplňovat.

 

TJ Stará Role – Lokomotiva Plzeň   1:1           26. kolo

      V posledním kole krajského přeboru musela Stará Role vyhrát, protože remiza prakticky nic neřešila. No a stalo se to, co nikdo ze starorolských funkcionářů, hráčů a fanoušku nechtěl. Stará Role sestoupila. Musím konstatovat, že to tehdy prokaučovali i funkcionáři ze Staré Role, protože hrát v posledním kole o hodinu a půl dříve než ostatní týmy, to opravdu nebylo vůbec moudré. Například předposlední Přeštice tak věděli, jak ve svém posledním zápase hrát, a velmi překvapivě doma porazili třetí tým tabulky Spartak B výsledkem 4:3, kdy ještě v týdnu dohrávali odložené utkání a porazili doma Mariánské Lázně 3:0. Stejně tak sestupem ohrožené TJ Klatovy doma v posledním utkání porazili z vrchního patra RH Cheb v poměru 3:2. Tým Líně, který se pohyboval také ve spodní části tabulky porazil dokonce již postupijící Dynamo Karlovy na jejich hřišti 6:3!!

     Začátek utkání u fotbalistů ze Staré Role nepřipomínal v jejich herním podání boj o záchranu. Možná to bylo tím, že rtuť teploměru vysoko přesahovala 20 stupňů, nebo zkrátka tím, že se se stavem tabulky již smířili. Lokomotiva Plzeň od začátku utkání makala na plný plyn a již ve 14. minutě jejich hráč Čechura bombou k tyči překonal domácího brankáře Staňka. O deset minut poté vykopával domácí Muška míč z brankové čáry.

     Po změně stran a možná i „umytí“hlav domácích fotbalistů od trenéra Staré Role se obraz hry radikálně změnil. Častěji pronikali do pokutového území a v 11. minutě druhého poločasu se podařilo Krchovi tvrdou přízemní střelou vyrovnat, kdy se míč do branky odrazil od tyče. Nápor domácích trval skoro 30. minut. Ve 25. minutě opět Krch posílá tvrdou střelu přes zeď, brankář Lokomotivy střelu vykryl. Ve 32. Minutě kopali starorolští tři rohy po sobě, ale ze závarů před hostujícím brankářem nic nebylo. Stav 1:1 vydržel až do konce zápasu a sestup byl tím zpečetěn.

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37334
Tento měsíc: 273 | Tento týden: 116 | Tento den: 7

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x