Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Lokomotiva Karlovy Vary složila v soutěžním ročníku 1982 – 1983 reparát

     Určitě máme již v trochu zamlžené paměti  rozporuplný ročník 1981 - 1982 v okresním přeboru, ve kterém se odehrály dostihy mezi Lokomotivou Karlovy Vary a týmem ze Dvorů, jejich dvouciferná vítězství a nakonec velmi těsný postup Dvorů s lepším skórem. Postupující Dvory se poté v I. B třídě neztratily a dokonce ji v sezóně 1982 – 1983 vyhrály. Potkala je však obrovská smůla, protože došlo k reorganizaci a tak se postup do vyšší třídy nekonal. V tomto ročníku Lokomotiva okresní přebor vyhrála a tak bylo jasné, že se se svým odvěkým rivalem budou opět na hřišti potkávat.  

     No a jak k postupu Lokomotivy v sezóně 1982 – 1983 došlo? Po postupu Dvorů do I. B třídy se stala Lokomotiva jasným aspirantem na postup z okresního přeboru. Fanoušci se strachovali, aby nedošlo k jakémusi vyhoření hráčů Lokomotivy z nepodařených postupových závodů. Nakonec to ale vyšlo. Přesto vlažný začátek, kdy po čtyřech kolem byla Lokomotiva šestá, po 11. kolech čtvrtá se 4 bodovou ztrátou na nového velmi nepříjemného soupeře, který v této sezóně vyrostl – na tým Škoda Ostrov B, který byl nováčkem soutěže. Zlepšený výkon v samotném závěru podzimu vynesl Lokomotivě 2. místo s dvoubodovou ztrátou na Škodovku. Do jarní části vletěla Lokomotiva tak, jak jsme ji tehdy znali. Ziskem 23 bodů z celkově 26 možných znamenalo celkové 1. Místo s tříbodovým náskokem před druhou Škodou a s 10 bodovým náskokem před třetím týmem soutěže DPM Ostrov.

Vítěz okresního přeboru 1982 - 1983  Lokomotiva Karlovy Vary

Stojící zleva: správce Bláha, Diviš J., Vodička, Cirkl, Papánek, Krýsl, Vytlačil, Plachý, Míka, Hanuš, Polach

Sedící zleva: Sulek, Kutílek, Husák, vedoucí Málek, Bartoš, trenér Jankovský, Vaněk, Ploc, Petřík

 

     O skvělý postup se zasloužil celý kádr Lokomotivy Karlovy Vary, ale přesto je potřeba vyzdvihnou osu mužstva, kterou tvořili brankář Hanuš, v obraně kapitán Bartoš, dále posila Jirka Diviš, nestárnoucí Cirkl a v útoku ostrostřelec Husák. V té době končil trenér Petr Jankovský studium II. trenérské třídy, stejně jako Jirka Diviš. Pamětníkům určitě neujde ten fakt, že v těchto jménech poznali většinou bývalé slávisty. Začátkem 80 let minulého století se stala Lokomotiva Karlovy Vary útočištěm řady slávistických fotbalistů po zrušení jejich B týmu. V tomto kontextu tedy ale nesmíme zapomenout také na „duši“ veškerého fotbalového života na Lokomotivě, a to na Miloslava Málka. V té době neměl daleko do padesátky, byl předsedou oddílu i vedoucí mužstva.

     Podívejme se i na ostatní týmy v tabulce a na jejich výkony na podzim a na jaře:

 

     Nováček Škoda Ostrov B pod vedením bývalého sadovského trenéra Trlici se chovali vskutku nenováčkovsky. Prakticky jako jediní proháněli Lokomotivu a došel jim dech až v samotném závěru soutěže. Druhý celek z Ostrova , tým DPM Ostrov, podával v průběhu tradičně solidní výkony, kdy kádr tvořili zkušení hráči. V tomto klubu v té době vyrůstala nová generace hráčů v dorostu, který zvítězil v krajském přeboru a poté nastupoval ve II. dorostenecké lize!! Své fanoušky zklamal tým z Bohatic, a to hlavně na jaře. Po podzimu to byl jeden z aspirantů na postup, ale na jaře získali fotbalisté z Bohatic pouze 10 bodů. Dobré výkony novorolského béčka nepřekvapily, jednalo se již o ostřílený tým, který se v okresním přeboru dobře zabydlil. Velké herní a výsledkové zlepšení zaznamenali v jarní části týmy z Kolové, Sedlece a Bochova. Plánovaná reorganizace od podzimu pro ročník 1983 – 1984 postihla v té době i okresní přebor, kdy se připravovali v této soutěži dvě skupiny, a vědělo se, že sestoupí pouze jeden celek. To asi na jaře 1983 nejvíce ukolébalo Sadov spolu s Toužimí B (na jaře pouze 5 bodů) a Štědrou, která nakonec skončila na posledním místě a sestoupila do III. třídy.

 

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37334
Tento měsíc: 273 | Tento týden: 116 | Tento den: 7

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x