Zapomenutý fotbal v Karlovarském kraji

Virtuální historická kronika a archiv klubů Karlovarského kraje

Komise pro historii a statistiku Karlovarského krajského fotbalového svazu

 

Dorostenci DPM Ostrov v roce 1983 na ligový trávník

     Dorostencům Slavie Karlovy Vary vyrostl v roce 1983 konkurent ve druhém největším městě našeho okresu. Nebylo to ve Škodě Ostrov, ale v DPM Ostrov. Nakonec za pět let existence toho dorosteneckého celku z toho byl čtyřikrát postup. Klub si splnil ten největší sportovní cíl, postup do II. ligy.

     Účast v celostátních mládežnických fotbalových soutěžích, konkrétně v dorostenecké lize, měl v té době tradičně jediný zástupce okresu, a to Slavia Pozemní stavby Karlovy Vary. Od nepaměti tak měli dorostenci Slavie bezkonkurenční postavení. Časy se však v té době změnily. Tak jako v kopané dospělých vyrostl Slavii konkurent v podobě VTJ Karlovy Vary, objevil se i konkurent slávistickým dorostencům.

     Fotbalový klub TJ DPM Ostrov byl založen v roce 1972. Jejich A tým začal hrát okresní přebor, ale veškerá pozornost a péče se věnovala hlavně mládeži. Zpočátku existovalo jen jedno družstvo žáků, které trenéři Petrásek, Matouš, Filip, Hlůšek, nebo Štěpánek učili prvotním základům fotbalové abecedy. Postupně s velkým zájmem vznikala další družstva a první úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Již v sezóně 1977 – 78 žáci DPM vyhráli svou skupinu krajského přeboru a skončili ve finále na druhém místě, když lepší mladé fotbalisty v celém Západočeském kraji měla pouze ligová Škoda Plzeň.

     Žáci svému věku postupně odrostli a v roce 1978 byl v DPM Ostrov založen oddíl dorostenců. A právě u dorostenců se projevily úspěšné výsledky dlouhodobé koncepční práce s mládeží, obětavá práce trenérů a funkcionářů v čele s předsedou klubu Hanzlíkem. Jak jsem již zmiňoval, dorostenci DPM Ostrov se později čtyřikrát po sobě radovali z postupu do vyšší soutěže.

      Dorostenecký celek z roku 1983 pod vedením trenérů Vylety a Čorného byl sestaven z hráčů, kteří byli oporou žákovských družstev v sezónách 1977 až 1981. Tento rok se jim také splnil jejich velký cíl, a to postup do II. dorostenecké ligy. Bylo za tím spoustu drilu a dřiny. O postup se nejvíce zasloužili Berka, Bredík, Ďurža, Filip, Hlůšek, Kopták, Kubata, Martínek, Mrázek, Novotný, Němec, Simandl a Wolf.

     Zásluhou MěNV Ostrov, vedení školy a brigádníků z řad rodičů a členů klubu se dokončovalo travnaté hřiště u 1. ZŠ v Ostrově. No a právě tento trávník byl dne 13. srpna 1983 svědkem prvního ostrovského ligového dorosteneckého utkání proti VS Tábor ……..

Diskuze k článku

Přátelé
COBA ENVI pourazu.cz Odznaky - pins

Počet návštěv: 37334
Tento měsíc: 273 | Tento týden: 116 | Tento den: 7

© 2017 Jaroslav Hladík - Všechna práva vyhrazena zapomenutyfotbal@email.cz

Vytvořeno službou Sklub.cz

Vítám Vás
Navštívit Fanshop Náš fanshop
x